Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian are statuie în Baia Mare

Scris de Vasile Gherman, 09 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
  •  

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia, cu ocazia hramului. La eveniment au participat preoţi şi diaconi slujitori ai Catedralei. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe esplanada largă a  sfântului locaş de închinare, în faţa unei mulţimi de credincioşi care au umplut generoasa curte a sfântului locaş, păstrând regulile sanitare de distanţare. jRăspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran.

La sfârşitul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate spicele de grâu pe care le duc  credincioşii la casele lor şi au fost înălţate rugăciuni pentru ocrotirea ţarinilor de tot felul de dăunători, de grindină şi de ploi peste măsură, ca să aducă rod bogat în acest an.

Din informaţiile primate de la Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”, am aflat că lăcaşul Episcopal derulează de mai mulţi ani, împreună cu Primaria municipiului Baia Mare, proiectul „Zilele Culturale ale Băii Mari”, care, anul acesta, din cauza pandemiei, au o amploare mai mică. În acest context la intrarea în curtea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost ridicată, cu sprijinul primarului Cătălin Cherecheş al Băii Mari şi a Consiliului Local, o statuie din bronz, în mărime naturală, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian. Aceasta a fost dezvelită, cu ocazia hramului sfântului locaş episcopal de închinare şi a Zilelor Culturale ale Băii Mari. Statuia este opera maestrului Ioan Marchiş, sculptor maramureşean, autor al mai multor opere de for public din Baia Mare, judeţ şi din ţară. Aşa ca la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, unde îşi are mormântul la poarta mănăstirii, şi aici statuia îi este aşezată la intrarea principală în curtea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, în poziţia de binecuvântare a tuturor credincioşilor care intră în curtea sfântului aşezământ de închinare.

Dezvelirea statuii a fost făcută de Preasfiţitul Părinte Episcop Iustin, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, preşedintele Gabriel Zetea al Consiliului Judeţean, primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari şi sculptorul Ioan Marchiş, spre bucuria tuturor credincioşilor prezenţi. După dezvelire, Fanfara Municipiului Baia Mare, dirijată de Florian Mătăsaru, solistă soprana Cristina Ion, a cântat Imnul Naţional, după care a fost oficiată slujba de binecuvântare.

„În Duh trăim cei vii împreună cu cei plecaţi şi nu suntem despărţiţi chiar dacă fizic suntem despărţiţi. Sufletele lor sunt împreună cu noi. Simţim prezenţa Înaltpreasfinţitului Justinian mereu împreună cu noi. A iubit atât de mult Catedrala aceasta, a iubit atât de mult poporul lui Dumnezeu, în special poporul din Maramureş şi Sătmar, dar tot poporul român drept credincios şi preoţimea lui Hristos a iubit-o şi preţuit-o deosebit de mult. Dumnezeu a inspirat pe domnul primar Cătălin Cherecheş, care l-a preţuit pe Înaltpreasfinţitul Justinian şi l-a venerat, ca şi noi, de altfel, l-a inspirat Dumnezeu şi ne-a propus să-i facem Înaltpreasfinţitului o statuie. Merită Înaltpreasfinţitul Justinian să aibă o statuie şi statuia a fost executată deja de artistul şi omul de cultură Ioan Marchiş. Este o lucrare unicat. Cred că Înaltpreasfinţitul Justinian a meritat să aibă această statuie în mărime naturală, pentru că viaţa dânsului a fost trăită între Dumnezeu şi neamul Său, între Hristos şi Biserica Sa. Ne onorează că i-am făcut această statuie şi am aşezat-o în incinta Catedralei. Este cu mâna în semn de binecuvântare şi o să vă binecuvinteze de fiecare dată când veniţi la Catedrală, pentru că a iubit mult Catedrala. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru acest dar pe care l-a primit, care va împodobi parcul Catedralei, a mărturisit Episcopul Iustin”.

„Am o mare bucurie că Preasfinţia Sa Iustin mi-a îngăduit să dăruim comunităţii noastre acest symbol. Şi, mai mult, vreau să-i mulţumesc artistului nostru, domnului Ioan Marchiş, pentru inspiraţia pe care a avut-o pentru a aşeza chipul Părintelui şi Voievodului nostru spiritual, Arhiepiscopul Justinian, aici, în faţa Catedralei, de unde ne va călăuzi, ne va face să privim cu bunătate înainte, ne va face să ne iubim mai mult, ne va face să ne rugăm mai mult, ne va face să fim mai buni unii cu alţii, ne va face să fim mai iertători şi, cu siguranţă, să fim mai curajoşi. Eu şi Preasfinţia Sa Iustin am mers mai departe, pentru că l-am avut şi îl avem în suflet, şi în minte, şi în spirit pe Părintele şi Voievodul nostru”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.

Ioan Marchiş, sculptorul lucrării, a vorbit, în câteva cuvinte, despre cum s-au desfăşurat lucrările de realizare a statuii, după care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a oferit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata care îl însoţeşte pentru efortul depus în realizarea statuii Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian. De asemenea, Fanfara Municipiului Baia Mare, împreună cu dirijorul Florian Mătăsaru a fost distinsă cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”.

Vecernia plecării genunchilor

După amiază, de la ora 17,00, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, pe esplanadă, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar a oficiat, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care a asistat, Vecernia plecării genunchilor. Slujba Vecerniei s-a încheiat cu o procesiune în jurul Catedralei „Sfânta Treime”, renunţându-se, pentru prima dată, din cauza pandemiei de coronavirus, la procesiunea tradiţională din municipiul Baia Mare, de la Piaţa Revoluţiei până la espalana Catedralei.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a vorbit credincioşilor despre închinarea în duh şi adevăr şi despre semnificaţia Vecerniei plecării genunchilor, când ne rugăm pentru iertarea greşelilor tuturor moşilor şi strămoşilor noştri adormiţi întru Domnul.

„Această practică duhovnicească şi tradiţia Bisericii vine să ne arate nouă şi tuturor celor din veac adormiţi dragostea noastră pentru ei, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Faptul că nu-i uităm în rugăciune, faptul că ne aducem aminte de ei, faptul că îi pomenim în sfintele rugăciuni, faptul că ei au fost înaintea noastră şi au adus Biserica, mulţi dintre ei, până în zilele noastre, de aceea se împlineşte şi în această lucrare a Bisericii cuvântul pe care Sfântul Apostol Pavel îl adresează evreilor: Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu. Priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa. Aceştia sunt moşii şi strămoşii noştri, înaintaşii noştri, Sfinţii Părinţi care s-au nevoit pentru noi, pentru eroii noştri care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, aşa cum îi pomenim la toate sfintele rugăciuni, pentru demnitatea, unitatea poporului român şi slava Sfintei noastre Biserici. De aceea sărbătoarea de astăzi şi Vecernia din această seară este cea mai importantă Vecernie din timpul liturgic al unui întreg an bisericesc, pentru că ne rugăm nu numai pentru noi, ca să ne dea Dumnezeu sănătate, bucurie în Duhul Sfânt, ci mai ales ne plecăm inimile şi ne aducem aminte de moşii şi strămoşii noştri, şi-i cerem lui Dumnezeu să aşeze sufletele lor cu drepţii care s-au mutat din veac.”

V. Gherman