Hram la Manastirea Rohiita

Scris de Vasile Gherman, 29 septembrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sambata, PS Justin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea “Acoperamantul Maicii Domnului” Rohiita din satul Boiereni, Protopopiatul Lapus, cu ocazia hramului.

Acest asezamant monahal, cu un trecut istoric incarcat de evenimente, este amplasat pe coama unui varf de deal, unde isi dau intalnire judetele Maramures, Bistrita Nasaud si Cluj. Marea si puternica manastire de la Rohia (unde a trait celebrul scriitor si calugar Nicolae Steinhardt) a nascut un “prunc”, adus la viata prin desprinderea unui grup de calugari care, cu marele ajutor al satenilor din Boiereni, au ridicat o noua ctitorie manastireasca. Locul de rugaciune te indeamna sa urci pe dealurile invelite in coltul scanteietor si fraged al ierbii. Sus, la capatul drumului, privelistea Transilvaniei te anunta ca ai ajuns in rai.

Sfatuindu-se cu preotul si ascultand indemnul arhiepiscopului Justinian Chira, care era atunci staret al Manastirii Rohia, satenii din Boiereni au inteles ca numai prin post, rugaciune si truda vor putea scapa de blestemul calugarilor carora le-a fost pradata manastirea. De aceea s-au jurat sa nu mai lucreze pamantul in zilele de vineri si, o data pe an, dupa Rusalii, sa iasa impreuna cu preotul la locul unde a fost vechea manastire pradata si sa asculte Sfanta Liturghie si sa faca rugaciuni pentru iertarea pacatului si pentru roada pamanturilor lor. Pentru ca satul a fost blestemat de calugari, oamenii trebuiau sa zideasca o noua manastire, unde sa fie rostite nenumarate rugaciuni. Ideea refacerii manastirii a fost sustinuta mai ales de preotul Emil Man, din Boiereni, care a ingrijit si celelalte biserici ale satului, refacandu-le pe cele imbatranite, construind altele noi, cu o harnicie si o daruire pentru care a fost pretuit de oamenii locului.

Renascuta din iubire crestina

Erau vremuri tulburi prin anii 1985-1986, cand multe lacase de cult au fost demolate. Cu toate acestea, preotul Emil Man a inceput constructia bisericii fara sa aiba aprobarile oficiale necesare, indrumat de staretul de la Rohia, care i-a spus: “Fa-o, parinte, ca nu ti-a face nimeni, nimic”. Noua biserica din lemn este asezata pe temelia bisericii arsa si jefuita. Langa ea se afla o cruce de piatra cu inscriptia: “Roga-te si lucreaza” (1904). Crucea a fost pusa de preotul Cornel Bud, pentru a aminti trecatorilor blestemul greu sub care traiau oamenii din Boiereni.

Satenii au mai construit o clopotnita si o casa de oaspeti, care a ars insa in 1992, semn ca blestemul inca mai avea putere. In 1991 a inceput constructia Casei cu paraclis, ce a primit hramul “Acoperamantul Maicii Domnului”.  Realizarea acesteia s-a facut sub grija staretului actual de la Rohia, protosinghelul Justin Hodea, care a trecut Rohiita ca schit sub obladuirea Manastirii “Sfanta Ana” de la Rohia. Nu s-ar fi putut duce la capat aceasta constructie fara ajutorul credinciosilor din Boiereni, din satele vecine si din alte localitati ale judetului Maramures. Tineri, batrani, copii ii ajuta si acum pe calugari in gospodaria manastirii. Copiii sunt cazati vara la manastire, in camerele pentru oaspeti, ingrijesc animalele, lucreaza la fan.

Pentru pictarea Casei cu paraclis, fratii Gheorghe si Sorin Rogojan din Dumbravita au folosit vechea tehnica a frescelor bizantine, care presupune pregatirea peretelui cu un strat special de calti maruntiti bine cu toporul si amestecati cu var stins. Este aceeasi tehnica folosita si la pictura manastirilor din Moldova. Fatada casei este impodobita cu un mozaic de Murano, donat de Paisie Cosma, fost calugar la Rohia.

Credinciosii din Boiereni au donat manastirii pamanturile lor aflate in apropierea bisericii, oi, vaci si cai. Astfel, Manastirea Rohiita a renascut prin eforturi indelungate si din iubire crestina. Astazi, obstea manastireasca este condusa de inimosul staret, protosinghel Vasile Filip, care a facut din Rohiita o manastire cautata de credinciosi si bine gospodarita.