Creştinii sărbătoresc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Scris de Vasile Gherman, 28 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi pe 29 iunie, după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcţie de data Sfintelor Paşti.

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului liturghiseşte şi predică la Parohia Săliştea de Sus – Centru, Protopopiatul Vişeu. Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinţii Petru şi Pavel” Bixad, Protopopiatul Oaş, cu ocazia hramului.

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona şi fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturiseşte în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se şi leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După înălţarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor şi aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane. Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie. Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învăţatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars şi lupta împotriva creştinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ştefan. Pe calea Damascului i se arăta Hristos într-o lumină orbitoare şi îl mustră: „Saule, Saule de ce mă prigoneşti?”. Se converteşte şi primeşte botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67. Din cauza faptului că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost în temniţă pentru că L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiţi de libertate şi din cauza faptului că cei ajunţi în penitenciare sunt persoane care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei. Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini.

Duminică, 30 iunie 2019, (Duminica Sfinţilor Români, Soborul celor 12 Sfinţi Apostoli), Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului va liturghisi împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, la Mănăstirea Bârsana, cu ocazia hramului.

Credincioşii sunt aşteptaţi în număr mare să participle la sfintele rugăciuni din toate bisericile.

V. Gherman