Credinciosii o sarbatoresc pe Cuvioasa Parascheva

Scris de Vasile Gherman, 13 octombrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vineri este sarbatoare mare pentru credinciosi. In sfintele lacase de cult se oficiaza sfinte liturghii in cinstea Cuvioasei Parascheva. Mai multe biserici din Maramures, in special din zona Lapusului si Baia Mare, isi serbeaza hramul in aceasta zi.

PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, este prezent la Iasi, unde an de an marii prelati ai Bisericii Ortodoxe si sute de mii de credinciosi participa la sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi. Catedrala Mitropolitana devine in aceste zile, mai mult ca in orice alta perioada a anului, loc de pelerinaj pentru credinciosii din toata tara veniti sa o cinsteasca pe Cuvioasa Parascheva.

Anul acesta, pelerinii care au ajuns la Iasi se inchina si la moastele Sfantului Sfintit Mucenic Policarp al Smirnei, care au fost aduse de la Manastirea Ambelakiotissa din Grecia. In fiecare an, sarbatoarea Cuvioase Parascheva prilejuieste un pelerinaj mare, devenit de multi ani traditional. Pelerinajul este o datorie pentru un crestin. Datoria crestinului este aceea ca in toate clipele vietii sale sa fie in legatura cu Dumnezeu. Viata lui trebuie sa fie o clipa vesnica traita in lumina lui Hristos. Pentru a-si implini aceasta datorie, crestinul este chemat sa aiba o viata liturgica, sa participe la sfanta liturghie, sa se impartaseasca cu Sfintele Taine, sa aiba o viata de rugaciune si de post, milostenia sa nu-i lipseasca din viata, sa-si implineasca cu demnitate slujirea pe care o are in sanul familiei sau in societate. Anul acesta, sarbatoarea Sfintei Parascheva cade intr-o zi de vineri. In intelepciunea noastra populara, Sfanta Parascheva este numita si “Sfanta Vineri”. Poate exista o legatura intre ziua Rastignirii Domnului si viata de rastignire pe care a dus-o Sfanta Parascheva. Viata fiecarui sfant si a fiecarui crestin care tinde spre sfintenie este o vinere continua si o duminica neincetata. Viata crestina este o pendulare intre vinerea rastignirii si Duminica invierii. Sfanta Cuvioasa Parascheva, precum toti sfintii Bisericii lui Hristos, a fost binecuvantata de harul Cerului sa traiasca, sa vietuiasca, in ritm de Cruce si in ritm de Inviere. A avut o viata de post, rugaciune, metanii, asceza. Toate acestea au urcat-o pe Cruce, dar au si purtat-o, apoi, in taina invierii.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este un exemplu deosebit de viata traita intru Duhul Sfant.