Crăciunul sărbătoarea Naşterii Domnului

Scris de Vasile Gherman, 24 decembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Creştinii sărbătoresc Naşterea Domnului,

Sărbătoarea Crăciunului marchează naşterea de acum circa două mii de ani a lui Hristos. În această seară, de la ora 16:00, Preasfinţitul Părinte Iustin participă la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare la Slujba Vecerniei Mari cu Litie şi la Concertul susţinut de Corul „Doxologia” al Catedralei. Miercuri, 25 decembrie – Nasterea Domnului – Preasfinţitul Părinte Iustin liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala Sfânta Treime din Baia Mare. Joi, 26 decembrie –  Soborul Maicii Domnului   – Preasfinţitul Părinte Iustin liturghiseşte şi predică în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare, Protopopiatul Satu Mare.

Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor şi este celebrată pe tot cuprinsul ţării. Sărbătoarea Naşterii Domnului este momentul în care se reunesc în jurul bradului toţi membrii familiei. Totodată, Crăciunul este sărbătoarea pentru care sunt reînviate şi aduse în actualitate tradiţii ancestrale, păstrate cu sfinţenie de strămoşii noştri. Practicile şi obiceiurile diferă, în funcţie de zona geografică şi etnologică, dar esenţa rămâne aceeaşi. Unul din obiceiurile principale ale Crăciunului este colindatul. Prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul şi cu Steaua, se vesteşte Naşterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiţie este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoţii satului cu icoana Naşterii Domnului, binecuvântându-se casele, gospodăriile şi creştinii. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului şi Anului Nou.

Originea colindelor se pierde în negura istoriei. Evocând momentul când, la naşterea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi magi la locul naşterii, cetele de copii, purtând cu ei o stea în centrul căreia e plasată icoana cu chipul pruncului Iisus îşi încep majoritatea colindelor cu „Steaua sus răsare”. Colindătorii poartă trăistuţe în care pun darurile oferite de gazde, obiceiul semnificând noroc şi belşug în casa gospodarului. Cadoul tradiţional pentru colindători este pâinea (simbol al belşugului), pentru flăcăi – colaci mari pregătiţi special, pentru copii – colaci mai mici, hulubi,  nuci şi bomboane.

V. Gherman