Biserica Poliţiei de Frontieră Sighet şi-a serbat hramul

Scris de Vasile Gherman, 03 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din incinta Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. A fost marcat hramul acestui aşezământ, de un frumos sobor de preoţi şi arhidiaconi.

După primirea călduroasă făcută la intrarea în incinta Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, cu pâine şi sare, de către prefectul Vasile Moldovan al judeţului Maramureş şi comandanţi ai Inspectoratului Poliţiei de Frontieră şi oferirea unui frumos coş cu flori, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a îndreptat spre Sfântul Altar. În drum spre Sfântul Altar, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a oprit să admire replica sabiei Sfântului Ştefan cel Mare, ocrotitorul acestei biserici, făcută după originalul care se află în Muzeul Topkapî din Turcia, copie care a fost adusă şi se păstrează la Braşov.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată în pridvorul bisericii de lemn din incinta Inspectoratului Poliţiei de Frontieră, în fruntea unui sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Ciprian Ioniţă, consilier patriarhal, pr. militar Felix Iulian Radu, coordonatorul Secţiei Asistenţă religioasă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură religioasă, pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, pr. Gheorghe Ulici, secretar protopopesc, protos. Agaton Oprişan, saterţul Mănăstirii Petrova, pr. Marcel Oprişan, paroh în Bârsana, pr. Ioan Boroş din Braşov, pr. Radu Cotuţiu din Cluj-Napoca, pr. dr. Daniel Achim din Baia Mare, pr. Cristian Silaghi din Satu Mare, pr. Cristea Petrişor din Prahova, pr. Gheorghe Urda, fost paroh în Bârsana, alţi preoţi din ţară şi din Protopopiatul Sighet, arhidiaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu. În mulţimea de credincioşi veniţi din Sighetu Marmaţiei să se roage la această Sfântă Liturghie împreună cu Arhiereul şi soborul s-au aflat prefectul Vasile Moldovan al Maramureşului, subprefectul Alexandru Cosma, primarul Sighetului, Horia Scubli, general Ioan Pop, fost comandant al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei (în timpul căruia s-a construit biserica de lemn din incintă), comandanţi pe diferite paliere ai Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în frunte cu inspectorul şef comisar şef de poliţie Florin Coman, foşti comandanţi ai acestei instituţii, preoţi şi invitaţi din ţară la conferinţa naţională despre satul românesc ţinută pentru preoţii din Inspectoratele Poliţiei de Frontieră din ţară, care a avut loc înainte cu o zi la Sighetu Marmaţiei, în chiar biserica unităţii, invitaţi din municipiu şi din judeţ.

Cuvântul de învăţătură

Un cuvânt de învăţătură despre modelul pe care ni-l oferă Sfântul Ştefan cel Mare a rostit Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, pornind de la ideea că se împlinesc 515 ani de când Sfântul Ştefan cel Mare a trecut în ceata Sfinţilor plăcuţi lui Dumnezeu. Virtutea asupra căruia s-a oprit Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a fost smerenia Sfântului Ştefan cel Mare: „Putem să vorbim fără a greşi despre personalitatea marcantă şi istorică şi, în acelaşi timp, duhovnicească, a marelui voievod Ştefan, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Aş dori să mă opresc asupra unui aspect de ordin duhovnicesc, nu istoric şi să scoatem în evidenţă, să conştientizăm o virtute despre care marele Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a avut-o în adâncul fiinţei sale şi a implementat-o în propria lui fiinţă, cerând-o în mod imperios şi ostaşilor şi curtenilor lui. Această virtute pe care o teologhisim este mult mai greu de pus în practică decât ni se pare. Este vorba de virtutea aceea sfântă, care ne duce în Împărăţia lui Dumnezeu: virtutea smereniei profunde. Smerenie pe care Însuşi Dumnezeu a avut-o când S-a coborât la noi, pentru că putea Dumnezeu sub o altă formă să vină la noi, să ne răscumpere pe noi din adâncul păcatelor noastre şi a greşelilor. A venit la noi să ne răscumpere din greşeala pe care protopărinţii noştri au făcut-o. A venit Dumnezeu deşertându-Se pe Sine, arătându-ne nouă smerenia Lui cea mare.”

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a conferit comisarului şef de poliţie Florin Coman, inspectorul şef al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” în Anul Omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, în semn de preţuire şi dragoste frăţească. Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a primit în dar, din partea preotului şi ofiţerilor inspectoratului, o icoană.

A consemnat V. Gherman