Biserica monument istoric din Buteasa lăsată în paragină

Scris de Vasile Gherman, 08 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Biserica din localitatea Buteasa a ajuns în atenţia reprezentantului guvernului în teritoriu. Prefectul Vasile Moldovan a convocat o întâlnire de lucru pentru a se lua măsurile necesare reabilitării acestui obiectiv de cult aflat în paragină.

La şedinţă au participat subprefectul Alexandru Cosma, vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş, primarul oraşului Şomcuta Mare, Ioan Buda, directorul Ioan Marchiş, reprezentanţi ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, dar şi ai Parohiei Buteasa, arhitecţi, proiectanţi şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale. Acoperişul bisericii, monument istoric a fost afectat de căderile masive de zăpadă şi s-a prăbuşit. În urmă cu mai mulţi ani a fost realizat un proiect de reabilitare a bisericii, care a fost susţinut şi promovat de către autorităţile judeţene şi autorităţile administraţiei publice locale la nivel central. Nu au fost primite fonduri, datorită faptului că biserica nu se afla în domeniul public/ proprietatea unităţii administrativ-teritoriale, ci în domeniul privat, iar obligativitatea apartenenţei domeniului public reprezenta unul dintre condiţiile de eligibilitate. „În acest context, trebuie identificate parteneriate şi soluţii de finanţare pentru reabilitarea şi salvarea bisericii, monument istoric şi de patrimoniu al judeţului nostrum”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Expertiză în 30 de zile

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, a menţionat despre condiţiile de oportunitate, dar şi lucrări de reparaţii sau mentenanţă care pot fi finanţate de autorităţile locale sau judeţene. Specialiştii în domeniu au afirmat că, în prima fază, ar fi vorba de lucrări de punere în siguranţă a turnului bisericii, respectiv a structurii de susţinere, în valoare de peste 60.000 lei. Pentru executarea lucrărilor de conservare a bisericii este nevoie de realizarea unui studiu şi de o expertiză care trebuie realizată de către o persoană/firmă autorizată specializată în domeniul restaurării şi conservării monumentelor istorice. Termenul stabilit de autorităţi pentru realizarea expertizei la situaţia actuală a bisericii este de 30 zile, urmând ca mai apoi să fie întocmit proiect pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi conservare a bisericii din localitatea Buteasa.

Vasile Gherman