Biserica greco-catolica “Buna Vestire” si-a serbat hramul

Scris de Vasile Gherman, 25 martie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Duminica, Biserica greco-catolica “Buna Vestire” , de pe strada Agriculturii din Baia Mare, si-a serbat hramul. La eveniment au participat PS Sa Vasile Bizau, episcop greco-catolic de Maramures, preoti si diaconi, oficialitati locale si judetene, credinciosi. Programul special al acestui eveniment a inceput sambata seara cu Rozar, Vecernie cu Litie si Acatistul Bunei Vestiri.

Duminica, de la ora 10, episcopul Vasile Bizau a oficiat Sfanta Liturghie, alaturi de parintele paroh si protopop al Baii Mari, Ioan  Cristian Albu. Printre participanti s-au numarat si senatorul Sorin Bota si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. In cadrul sfintelor rugaciuni, teologul Petru Balea a fost ridicat la rangul de diacon. Totodata, a fost prezentat si primul numar al revistei acestei parohii, care va aparea de patru ori pe an, avand diverse teme religioase dezbatute in paginile sale. Biserica greco-catolica “Buna Vestire” a inceput sa prinda contur in anul 1994, cand s-a pus piatra de temelie, constructia propriu-zisa demarand doi ani mai tarziu, sub conducerea protopopului Ioan Cristian Albu. La numai doi ani, pe 20 septembrie, s-a oficiat prima liturghie, iar dupa sapte ani, in 2005, sfantul lacas de cult greco-catolic a fost sfintit de regretatul PS Sa Ioan :isestean, episcop greco-catolic de Maramures.

Viata incepe in momentul conceptiei

Ceea ce a inteles Evanghelistul Luca din aceasta intamplare, si a tinut sa ne transmita, este un lucru deosebit de important. In momentul in care Spiritul Sfant a invaluit-o pe Maria, Mantuitorul a luat trup uman. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca viata incepe in momentul conceptiei si nu in cel al nasterii, asa cum se sugereaza tot mai des azi. Prin intelegerea acestui fapt, Maria a devenit arhetipul matern. Ea a ramas pentru posteritate intruchiparea smereniei, a daruirii, a curajului si a jertfei. A smereniei fata de Dumnezeu, a daruirii fata de Fiu si al curajului si jertfei prin ramanerea langa Fiu pe tot parcursul vietii, mai ales in clipele grele ale Calvarului, dupa cum ne-o spune Evanghelistul Ioan: “Langa crucea lui Iisus, statea mama Lui…” (Ioan 19/25). Cate mame inteleg azi astfel maternitatea? Ne cutremuram aproape zilnic cand vedem la televizor sau auzim la radio de mame care, in cel mai bun caz isi parasesc pruncii abia nascuti, daca nu-i omoara, aruncandu-i la gunoi ca pe ceva neimportant. Prin acceptarea neconditionata, din momentul Bunei Vestiri, Maria intruchipeaza forma cea mai pura a iubirii neconditionate. Este singura care poate intelege pe deplin durerea umana si astfel devine mijlocitoare, facand legatura intre oameni si Dumnezeu. Bunei Vestiri i s-au dat si cu siguranta i se vor da multe intelesuri. As dori sa atrag atentia asupra conotatiei terapeutice pentru intregul neam omenesc. Asa cum Maria l-a primit in trup pe Iisus facându-se salas pentru El si noi il putem primi in suflet prin credinta. Asa cum ea l-a nascut fara prihana, si noi il putem “naste” zilnic prin fiecare fapta buna pe care o facem. Daca doar aceste lucruri ar fi intelese de oameni la adevarata lor valoare si le-ar pune in practica, cum ar arata lumea! Am mai auzi de crime, de rautati gratuite fata de cei de langa noi, de razboaie si multe altele ce ne ingrozesc!

Inceputul mantuirii noastre

Despre semnificatia acestui eveniment ne-a vorbit protopopul Ioan Cristian Albu:

“Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac: Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face, si Gavriil darul bine-l vesteste! Pentru aceasta si noi impreuna cu dansul Nascatoarei de Dumnezeu sa-I strigam: Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine”. In aceasta zi de 25 martie se implinesc fagaduintele pe care le stim din Vechiul Testament, din Profetia lui Isaia (Isaia 7/14) “Iata fecioara va ramane insarcinata, va naste un fiu, si-I va pune numele Emmanuel (Dumnezeu este cu noi)”.

Prin vestirea pe care o face Arhanghelul Gavriil Fecioarei, instiintand-o ca este aleasa lui Dumnezeu, ca mama a Fiului Sau, se termina pregatirea venirii Mantuitorului. Singurul evanghelist care prezinta evenimentul este Luca si acest fapt e deosebit de important. In viata de toate zilele Evanghelistul Luca era medic si sigur ca el va fi inteles evenimentul si din acest punct de vedere. Evanghelia ne spune ca Dumnezeu l-a trimis pe ingerul Gavriil in Nazaret, la o fecioara logodita cu un barbat numit Iosif si care facea parte din casa lui David, iar numele fecioarei era Maria. Intrand la ea ingerul i-a spus: “Plecaciune, tie careia ti s-a facut mare har: Domnul este cu tine, binecuvantata esti tu intre femei!” (Luca 1/28). Vestea o tulbura profund pe Maria mai ales cand I se spune: “:i iata ca vei ramane insarcinata si vei naste un fiu, caruia ii vei pune numele Iisus” (Luca 1/31). Ne putem imagina mirarea Mariei, auzind-o intreband: “Cum se va face lucrul acesta, fiindca eu nu stiu de barbat?” (Luca 1/34). Ingerul o lumineaza spunandu-i: “Spiritul Sfant se va pogori peste tine si Puterea celui Prea Inalt te va umbri. De aceea Sfantul care se va naste din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu” (Luca 1/35). Prin raspunsul sau: “Iata roaba Domnului, fie mie dupa voia Ta” (Luca 1/38) Maria isi accepta destinul.

  1. Cosmin Mesaros a spus: 26 martie 2012, ora 09:32

    A fost corectata eroarea! Va multumim!