Bilanţul Episcopiei prezentat  în Adunarea Eparhială 

Scris de Vasile Gherman, 20 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin Hodea, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în sala „Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul”  din Catedrala Episcopală Sf. Treime din Baia Mare, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. S-a analizat întreaga activitate a eparhiei, pe anul 2019, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social – filantropic, teologic – educaţional, canonico – juridic şi monahal.

Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, urmată de slujba de Te-Deum, după care Preasfinţitul Părinte Iustin a condus sedinţa Consiliului Eparhial Plenar, iar apoi s-au desfăşurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale.

Bilanţul activităţilor Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, structurate pe principalele sectoare de activitate, se prezintă astfel: Evenimentul anului poate fi considerat, pentru eparhia noastră, împlinirea a 25 de ani de slujire arhierească a Preasfinţitului Părinte Iustin, eveniment marcat şi prin prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei Andreicuţ al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la data de 17 aprilie 2019, la Mănăstirea Rohia.

Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem spre ştiinţă următoarele: Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 522.480 de credincioşi, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 379 de parohii rurale cu 31 de filii, deservite de 573 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţiei. De asemenea, în cuprinsul eparhiei noastre există viaţă monahală în 30 de mănăstiri şi 10 schituri. În anul 2019 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 17 clerici, 214 clerici şi personalităţi din rândul mirenilor au fost distinşi pentru activitatea lor în folosul Bisericii neamului nostru românesc, s-au pensionat un număr de 6 preoţi, un preot a trecut la cele veşnice, iar un număr de 4 preoţi au fost sancţionaţi disciplinar. În anul precedent s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală şi la Palatul Episcopal din Sighetu Marmaţiei. Pe cuprinsul eparhiei noastre mai sunt în construcţie 32 de biserici şi mănăstiri şi un sediu de protopopiat. Sunt în lucru 20 de şantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, iar la 3 biserici monument-istoric se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare (biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Copalnic Mănăştur (finalizată), biserica „Sfântul Apostol Petru şi Pavel” Şomcuta Mare şi biserica ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Plopiş).

În cadrul “Anului Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi “Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor bisericeşti” s-a deschis expoziţia: „Chipuri din veac în veci”, ediţia a III-a, la Duminica Ortodoxiei. În plan cultural, amintim apariţia, în editura eparhială sau în alte edituri, a 6 titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut 7 titluri de reviste eparhiale, teologice şi parohiale şi un supliment de spiritualitate ortodoxă în colaborare cu săptămânalul ”Gazeta de Maramureş”.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Craiova, din septembrie 2019, a fost întregită cu un număr de 80 tineri din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Iar la Întâlnirea tinerilor Ortodcşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, desfîşurată la data de 5 iulie 2019, în Baia Mare, au participat un număr de 350 de tineri. Tot sub coordonarea sectorului teologic – educaţional, pe întreg cuprinsul eparhiei noastre s-au desfăşurat un număr de peste 250 tabere şi şcoli de vară pentru copii şi tineri, unde au participat un număr de 10.135 copii şi tineri şi 700 de voluntari, iar programul ”Hristos împărtăşit copiilor” a fost implementat pentru 4.100 de copii şi tineri. De asemenea, sectorul s-a preocupat şi de realizarea proiectului “Drumul Catedralelor de lemn”, în care au fost implicaţi un număr de 1.250 de tineri.

Anul 2019 a fost anul care ne-a oferit prilejul, ca şi anii precedenţi, să ducem mai departe purtarea noastră de grijă faţă de semenii noştri aflaţi în situaţii sociale precare şi să ne manifestăm faptele milei creştine, întăriţi în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noştri este primit şi răsplătit de Dumnezeu. Un important proiect al anului 2019 este deschiderea spre funcţionare a Centrului de zi pentru bătrâni „Sfintele Femei Mironosiţe” din Babţa – Protopopiatul Carei.

Episcopia noastră desfăşoară prin protopopiate şi parohii în fiecare an câteva proiecte sociale cu caracter permanent: Proiectul „Construieşte o casă, zideşte suflete”, proiect care îşi propune construirea unei case în fiecare protopopiat pentru un caz stringent; Proiectul „Ghiozdanul micuţului creştin”, prin care s-au acordat 76.490 lei, reprezentând ghiozdane si rechizite pentru un număr de 844 şcolari; Proiectul „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paşti”, din care au beneficiat 1.455 de copii şi adulţi, reprezentând haine şi alimente în valoare de 220.708 lei; Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Naşterii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente, bani şi haine, în valoare de 336.284 lei, de care au beneficiat un număr de 8.676 persoane. De toate activităţile şi proiectele amintite au beneficiat un număr de 10.975 de persoane, iar cheltuielile totale s-au ridicat la suma de 633.482 lei. Totalul tuturor activităţilor sectorului social-filantropic însumează valoarea de peste 2 milioane lei, având un număr de peste 20.000 de beneficiari. În anul 2019, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a zecea oară Sfânta Lumină de la Sf. Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoinţa domnului ing. Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre. De acest dar s-au bucurat creştinii din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, precum şi cei din ţările Ungaria, Slovacia şi Austria, care au preluat Sf. Lumină de la Aeroportul din Satu Mare. La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noştri la numeroasele slujbe de târnosire şi resfinţire de biserici, săvârşite de Preasfinţitul Părinte Iustin sau Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural – religioase.

V. Gherman