Arhiepiscopul Justinian si episcopul Justin, alaturi de studentii baimareni

Scris de Vasile Gherman, 06 octombrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Anul universitar 2011-2012 s-a deschis si pentru Departamentul de Teologie Ortodoxa, din cadul Facultatii de Litere a Universitatii de Nord din Baia Mare.

La Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, Preasfintitul Justin Sigheteanul, inconjurat de soborul de preoti profesori, a oficiat Sfanta Liturghie ca moment solemn al deschiderii noului an universitar si ca izvor din care sa se reverse binecuvantari dumnezeiesti peste profesori si studenti deopotriva, asa cum a si aratat Preasfintia Sa, in scurtul cuvant care a urmat slujirii liturgice.

Cu aceasta ocazie, episcopul Justin a mai subliniat doua aspecte. Mai intai acela ce se desprindea din cuvantul Evangheliei care-i arata pe preotii profesori ca pe niste intelepti care scot din visteria cunoasterii lucruri vechi si lucruri noi, iar pe studenti ca pe cei ravnitori ce au aflat comoara aleasa in studierea teologiei. La urma a adaugat si conditia ca aceasta comoara sa fie valorificata, prin batatorirea celor doua cai, ale scolii si ale bisericii. In sala festiva universitara s-a desfasurat festivitatea deschiderii cursurilor pentru intreaga universitate.

Printre oficialitatile universitare, municipale si judetene s-a aflat prof. univ. dr. ing. Dan Calin Peter, rectorul Universitatii de Nord din Baia Mare, si ~nalt Preasfintia Sa Justinian Chira, arhiepiscop al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. ~n cuvantul de deschidere, rectorul a subliniat momentul aniversar a 50 de ani de invatamant universitar baimarean, aratand modul dezvoltarii acestuia si a devenirii universitatii, situatia ei la zi, accentuand cu precadere pe resursele umane si pe performante. Analizand contextul actual al ierarhizarii universitatilor, a subliniat oportunitatea fuzionarii Universitatii de Nord din Baia Mare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, motivatia expusa fiind de factura financiara.

Preotii profesori vor avea sedinta lunara

Arhiepiscopul Justinian Chira a rostit cuvantul de incheiere, in care a apreciat importanta momentului ca inceput de nou drum pe cararile scolii, faptul ca studentii sunt viitorul tarii, ca ei sunt mai de pret decat aurul si arama pe care o poarta muntii ce ne inconjoara, dar ca aceasta valoare a lor se va putea exprima numai daca vor ajunge la cunoasterea stiintifica si la cultivarea credintei. ~n mileniul trei, dupa doua milenii de credinta crestina, este nevoie mai mult ca oricand ca tineretul sa cunoasca importanta lor ca fapturi care poarta in lume viata din viata parintilor, multi si acum alaturi de ei, si cel mai important lucru, ca poarta in ei un suflet ca dar al lui Dumnezeu. E de mare importanta ca sa se cultive alaturi de stiinta si credinta, caci numai asa se transmite pe mai departe specificul poporului roman care a fost si este un popor nobil, un popor credincios.

Inalt Preasfintia Sa Justinian Chira a mai precizat ca, fiind cel mai varstnic dintre locuitorii Baii Mari, binecuvanteaza pe toti profesorii, studentii si parintii acestora, ca binecuvantarea lui Dumnezeu sa insoteasca pe fiecare in noul an universitar care sa fie un an bogat, asa cum il arata azi si cerul care in seninatatea sa albastra, vorbeste precum oarecand a scris poetul vechitestamentar “cerurile spun slava lui Dumnezeu, iar taria vesteste ca-i facerea mainilor Lui”. Dupa acest moment festiv, a avut loc prima sedinta de lucru a Consiliului Profesoral al Departamentului de Teologie Ortodoxa, care a fost prezidata de catre Preasfintitul Justin Sigheteanul. S-au trecut in revista activitatile curente, cele programate in acest an universitar, precum si chestiuni organizatorice privind organigrama, planurile de invatamant, statele de functii si s-a accentuat importanta programelor de formare duhovniceasca, liturgica si programul activitatii corului studentesc “Sf. Ioan Damaschinul”. S-a stabilit de comun acord ca, in fiecare prima zi de marti din luna, corpul didactic teologic sa se intruneasca in sedinta de lucru la care Preasfintitul Justin Sigheteanul va participa in functie de programul disponibil.

 1. Ana a spus: 06 octombrie 2011, ora 20:37

  Nu-mi place articolul!
  Este tendentios!~

 2. Ana a spus: 08 octombrie 2011, ora 11:04

  Ati scris urmatoarele: Justinian Chira a mai precizat ca, fiind cel mai varstnic dintre locuitorii Baii Mari, binecuvanteaza pe toti profesorii, studentii si parintii acestora, ca binecuvantarea lui Dumnezeu sa insoteasca pe fiecare in noul an universitar care sa fie un an bogat, asa cum il arata azi si cerul care in seninatatea sa albastra, vorbeste precum oarecand a scris poetul vechitestamentar “cerurile spun slava lui Dumnezeu, iar taria vesteste ca-i facerea mainilor Lui”.
  Fac observatia ca e greseala, nu Chira este cel mai varstnic dintre locuitorii Baii Mari ci pr. gr. cat. Vasile Trifu, care in 14 august a implinit 99 de ani. Domnia sa locuieste in Baia Mare , pe strada Prunului.

 3. Pintea a spus: 08 octombrie 2011, ora 17:21

  Ortodoxia ,in Baia Mare,in anii1950-1970,consta din biserica de lemn,situata in fata teatrului.Ortodoxia in Baia Mare este o facatura comunista.