40.000 de volume găzduite la biblioteca Mănăstirii Sfânta Ana din Rohia

Scris de Lia Bradeanu, 02 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cărţi în limba română, germană, maghiară, franceză, engleză şi neogreacă sunt găzduite în biblioteca Mănăstirii Sfânta Ana din Rohia. Unică în România, aici sunt peste 40.000 de volume, scrieri, reviste. Şi caietele cu însemnările Înalt Preasfinţitului Justinian Chira, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, trecut la cele veşnice, sunt îngrijite aici, urmând să vadă lumina tiparului în câţiva ani.

Mănăstirea din Rohia este renumită în întreagă ţară nu numai pentru legenda ei, fiind construită în stâncă, ci şi pentru biblioteca sa. Sunt găzduite peste 40.000 de volume, cărţi, reviste şi scrieri în mai multe limbi, română, germană, maghiară, franceză, engleză şi neogreacă. Acestea sunt nu numai de teologie, ci şi istorice, artă, muzică, ştiinţe, filozofie etc.

Biblioteca a fost organizată de părintele Nicolae Steinhardt după modelul marilor biblioteci publice. Pentru a uşura consultarea cărţilor a fost realizat şi un fişier.

“Deşi nu se împrumută, cărţile pot fi citite la mănăstire. Un aport deosebit l-a avut şi PS Justinian Chira motiv pentru care din acest an biblioteca îi poartă numele”, spune stareţul Macarie.
Printre cele mai valoroase cărţi se numără „Histoire des Roumains” a lui Nicolae Iorga, în 10 volume, Iaşi, 1896, „Getică” a lui Vasile Pârvan, 1926, „cartea de aur sau luptele politice ale Românilor de sub Coroana ungară” în 8 volume, Sibiu 1902-1925.
De asemenea, se aşteaptă cu mare interes transcrierea caietelor Înalt Preafericitului Justinian Chira după care acestea vor fi tipărite şi scoase la lumina zilei. Acest lucru va fi posibil doar după 2-3 ani.