Tudose ameninţă cu demisia dacă nu se restructurează Guvernul

Scris de Mioara Maxim, 10 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Mihai Tudose

Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că îşi doreşte o restructurare a Executivului pentru a reduce birocraţia, numărul actual de ministere fiind prea mare, iar dacă va întâmpina dificultăţi în coaliţia de guvernare înseamnă că ”trebuie să plece acasă”.

 

”Noi dorim o eficientizare a actului de guvernare. Dorim ca deficitul structural, cheltuielile cu funcţionarea statului să fie mai mici. Şi atunci 24 de ministere e cam mult. Ar trebui să fie mai puţine. Cred că numărul ar trebui să înceapă cu unu. Că sunt 19, dar măcar să înceapă cu unu. Apoi, s-au creat în teritoriu o mulţime de structuri care ţin de acelaşi minister, o mulţime de pui. Mi-aş dori (să fie – n.r.) cam comasate înapoi”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3, citat de Mediafax.

El a mai spus că trebuie aplicat principiul ”să alerge hârtia, nu tu pe la o mulţime de instituţii”.

Întrebat dacă restructurarea Guvernului nu face parte dintr-o agendă politică, premierul a fost ferm: ”Eu nu fac parte din nicio tabără”.

”Eu sunt membru PSD. Atât. Noi ne-am angajat, eu m-am angajat că vom face şi acest lucru – debirocratizare şi o funcţionare mult mai coerentă a instituţiilor statului. Ne-am apucat de lucrul ăsta. Dacă deranjează şi unii nu sunt de acord şi speculează că sunt tabere, am înţeles. Ce vreţi să fac? Să spun că nu e bine ce gândesc? Eu aşa gândesc. Stau în funcţia asta cât timp simt că pot să fac ceea ce simt că trebuie să fac. Dacă nu mai pot să fac lucrul ăsta, plec acasă”, a adăugat Mihai Tudose, precizând că simte că trebuie să facă această restructurare.

De asemenea, el a fost întrebat şi despre eventualitatea în care va întâmpina dificultăţi în coaliţia de guvernare.

”Eu nu spun că am dreptate, dar eu aşa sunt. Dacă se consideră că nu am dreptate, se consideră că trebuie să plec acasă. Poate altcineva înţelege mai bine decât mine, să vină altcineva să gestioneze mamutul ăsta şi să o ducem în continuare aşa, la nesfârşit, eventual să mai facem încă zece structuri sau încă patru ministere”, a conchis Tudose.

 

Dacă pleacă Ciolacu, pleacă şi Tudose

 

Mihai Tudose a vorbit despre relaţia pe care o are cu Marcel Ciolacu.

Premierul a spus că se cunoaşte foarte bine cu vicepremierul, mai precis, de 25 de ani. Mihai Tudose a zis că deşi Marcel Ciolacu este vicepremier fără portofoliu, face mai multă treabă decât orice altcineva din Guvern.

Mai mult decât atât, pentru a demonstra relaţia de încredere pe care o au, premierul a zis că dacă va pleca Ciolacu din Executiv, va pleca şi el dat fiind faptul că au venit împreună.

 

„Dacă pleacă vicepremierul Marcel Ciolacu, plec şi eu. Ne ştim de 25 de ani. Facem vacanţele împreună, cu familiile, cu copiii. Lumea râde de el că este ministru fără portofoliu, adică vezi-Doamne că nu prea face nimic. Vă zic că munceşte mai mult decât orice alt ministru. Puteţi verifica pe camere: omul ăsta nu a stat niciodată la serviciu mai puţin de 12 ore pe zi. Vă spun foarte sincer: am venit împreună, plecăm împreună. Este o relaţie de încredere”, a zis premierul la Antena 3.

 

Mihai Tudose a lăudat şi alţi doi miniştri: „Petre Daea este un ministru extraordinar. Tudorel Toader, un profesionist, un profesor”.

 

Relaţie instituţională cu Dragnea

 

Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, într-un interviu televizat, că are o relaţie instituţională cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi aşa va rămâne, negând că îşi doreşte să fie preşedintele PSD, notează Mediafax.

 

„Nu sunt premierul cuiva. Sunt al României şi al PSD, trimis de PSD. PSD nu e un nume, aşa cum e el, cu structurile de conducere, buni, răi, dar nu sunt al cuiva. Că e vorba de servicii sau de partid, indiferent cum îl cheamă”, a spus Mihai Tudose, la Antena 3.

Întrebat dacă îşi doreşte să preia conducerea PSD, Tudose a răspuns scurt „nu”, iar legat de relaţia cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, aceasta este una „instituţională. „Astăzi avem o relaţie instituţională şi aşa va fi. Să spunem că ne-am maturizat.O democraţie participativă. Ce spune partidul, dar partidul e mai mulţi. O relaţie instituţională nu e bună?”.

Cât priveşte situaţia din partid, premierul a afirmat că dă dreptate unor colegi din PSD care s-au plâns că sunt structuri care nu au funcţionat.

„S-a reclamat că anumite structuri funcţionale nu au funcţionat, cum ar fi Biroul Permanent. Au dreptate”, a spus Tudose.