SRI este în afara oricărui joc de putere, declară Hellvig

Scris de Mioara Maxim, 05 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a declarat, joi, că SRI este, astăzi, în afara oricărui joc de putere, adăugând că se aşteaptă, în egală măsură, ca exercitarea controlului civil asupra serviciului să nu se transforme într-un instrument cu miză politică sau mediatică.

 

„SRI este, astăzi, în afara oricărui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, însă, mă aştept ca şi cei din exteriorul serviciului să fie responsabili şi să evite atragerea serviciului în astfel de construcţii. Controlul civil al SRI se face de către comisia specializată a Parlamentului, iar, eu, în calitate de director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real şi permanent. În egală măsură, mă aştept ca acest control să nu se transforme într-un instrument cu miză politică sau mediatică. Este obligatoriu ca serviciul şi societatea să beneficieze de un cadru legislativ clar, complet, actual şi modern”, a afirmat Hellvig, într-un discurs susţinut la Universitatea de Vest din Timişoara.
El a adăugat că SRI a fost primul care a reclamat necesitatea actualizării cadrului normativ.

 

„Am solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea naţională cu scopul de a ne clarifica limitele de competenţă şi de a le aduce în actualitate. Sunt un democrat în esenţă, motiv pentru care am respins mereu abuzurile şi excesele. Cred în reguli, cred în democraţie şi cred că fiecare poate fi performant dacă îşi face datoria profesionist la rolul pe care îl are, cu tenacitate şi mai ales cu echilibru”, a spus directorul SRI.

 

Potrivit Agerpres, Hellvig a punctat necesitatea existenţei unor interlocutori avizaţi în cadrul instituţiilor beneficiare ale informaţiilor furnizate de SRI.

 

„Niciun serviciu de informaţii nu poate să lupte şi să se apere singur. În egală măsură, avem nevoie de interlocutori avizaţi în cadrul instituţiilor beneficiare ale informaţiilor furnizate de serviciu. Altfel, expresii ca promovarea interesului naţional, cooperarea interinstituţională, abordare integrată, responsabilitate, din păcate, nu reprezintă decât o retorică sterilă”, a explicat el.

Potrivit directorului SRI, România poate rezista, pe de o parte, dacă îşi va apăra democraţia şi, în acelaşi timp, se va consolida ca stat.