Proteste violente în Hamburg, înaintea summitului G20

Scris de Mioara Maxim, 07 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Forţele de ordine au intervenit, joi seară, în oraşul german Hamburg, pentru dispersarea a mii de protestatari violenţi, înaintea reuniunii G20, relatează postul N-TV.

 

Autorităţile au utilizat tunuri de apă şi le-au cerut demonstranţilor paşnici să se îndepărteze de protestatarii violenţi.

 

Un reprezentant al Poliţiei, Timo Zill, a estimat că aproximativ 12.000 de protestatari au fost adunaţi în Hamburg.

 

 

Manifestanţii protestează faţă de globalizare şi faţă de prezenţa la reuniunea G20 a preşedintelui SUA, Donald Trump, criticat pentru decizia de retragere din Acordul climatic de la Paris.

Potrivit autorităţilor, confruntările între protestatari violenţi şi forţele de ordine au izbucnit în timpul întrevederii cancelarului Germaniei, Angela Merkel, cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

 

Autorităţile germane au luat ample măsuri de securitate cu ocazia summitului G20, mobilizând 20.000 de agenţi de poliţie.

 

Mai multe maşini de poliţie au fost incendiate în timpul demonstraţiilor împotriva summitului G20 ce a început vineri în Hamburg, potrivit poliţiei germane, citate de The Local.

 

Unul dintre cele două marşuri ce au fost permise de autorităţi a fost blocat de poliţie pentru că participanţii la acesta purtau măşti. Poliţia a reamintit astfel prin intermediul platformei de socializare Twitter că purtarea măştilor la proteste contravine legii germane în privinţa participării la demonstraţii.

Conform poliţiei, protestatari mascaţi ar fi avariat maşini şi ar fi spart mai multe fereste ale unor bănci şi tribunale din cartierul Altona.

Poliţia a transmis că cel puţin şase ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul ciocnirilor violente, în vreme ce presa internaţională a vehiculat că cel puţin 76 de protestatari ar fi fost răniţi.

Localnicii oraşului german Hamburg au acuzat poliţia de folosirea unor tactici brutale pentru a dispersa protestatarii, zeci de protestatari fiind apoi reţinuţi.

 

În cursul protestelor de vineri, poliţia a folosit din nou tunuri de apă asupra protestatarilor, care de data aceasta au avut asupra lor pelerine şi umbrele.
Conform unei postări de pe Twitter, poliţia ar fi folosit spray cu piper asupra a cel puţin unui protestatar.

 

Protestatarii din Hamburg au atacat hotelul în care este cazat Putin

Protestatari sosiţi la Hamburg cu ocazia summitului G20 care are loc în acest oraş din nordul Germaniei au atacat paza hotelului unde sunt cazaţi preşedintele rus Vladimir Putin şi alţi lideri, a indicat vineri poliţia, citată de agenţia DPA, potrivit agerpres.

În Hotel Park Hyatt din Hamburg sunt găzduiţi, în afară de Putin, preşedintele sud-coreean Moon Jae şi premierul australian Malcolm Turnbull.

În cursul altor incidente, un elicopter al poliţiei germane a fost ţinta unui atac cu o rachetă de semnalizare lansată de protestatari, dar dispozitivul nu a atins aparatul de zbor, au indicat autorităţile din Hamburg, citate de DPA.

Potrivit sursei, în alte incidente unii protestatari au spart geamuri la Consulatul mongol şi au tăiat cauciucurile unei maşini aparţinând delegaţiei canadiene la summitul G20.

 

UPDATE Melania Trump a ratat prima parte din programul pentru soţiile şi soţii liderilor G20

 

Prima doamnă a SUA, Melania Trump, a rămas vineri blocată pentru scurt timp în reşedinţa unde s-a cazat la Hamburg pe durata summitului G20, din cauza protestelor violente ale manifestanţilor stângii radicale şi antisistem, notează Agerpres.

Prin urmare, ea nu a luat parte la prima parte a programului pregătit pentru soţiile şi soţii liderilor prezenţi la summitul G20 de la Hamburg. Soţia preşedintelui american Donald Trump nu poate pleca din reşedinţa de la Hamburg din raţiuni de securitate, a precizat pentru DPA purtătoarea sa de cuvânt.

 

„Nu am primit OK-ul din partea poliţiei pentru a putea ieşi”, a spus purtătoarea de cuvânt.

 

Preşedintele SUA însuşi a fost nevoit să facă un ocol, vineri dimineaţa, pentru a ajunge la locul de desfăşurare a summitului, din cauza numeroaselor proteste din centrul oraşului.