Ponta susţine că dacă moţiunea de cenzură nu va trece, Grindeanu va deveni preşedintele PSD

Scris de Mioara Maxim, 19 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a spus, duminică seara, într-o emisiune televizată, că dacă moţiunea de cenzură nu va trece, Sorin Grindeanu va forma un nou guvern şi va deveni şi preşedintele PSD, susţinând că regula pentru funcţionarea ţării este că şeful partidului de guvernământ trebuie să fie şi primul ministru.
„Dacă vreţi în România să aveţi coerenţă politică şi administrativă, şeful partidului este şi prim-ministru. Eu am fost şeful partidului şi prim-ministru, domnul Năstase a fost şeful partidului şi prim-ministru, domnul Boc a fost, probabil că domnul Orban va spune în 2020: domnule, eu vreau să fiu prim-ministru. Sistemul actual în care domnul Dragnea nu poate fi prim-ministru, nu din cauza noastră, ci din cauza unei legi, nu poate să funcţioneze. (…) E o regulă pentru funcţionarea ţării. (…) Soluţia este una singură şi va începe să fie pusă în practică joi. Şi anume: nu trece moţiunea de cenzură, domnul Grindeanu se duce şi spune: vreau să fac Guvern, nu trebuie să meargă la preşedinte, doar cu PSD şi cu ALDE, după care primul ministru este şi preşedintele partidului’, a declarat Victor Ponta, la Antena 3, citat de Agerpres.

Acesta a susţinut că într-o ţară normală guvernul este condus de primul ministru, în vreme ce în România Executivul a fost condus de Liviu Dragnea, ajutat de fostul secretar general al Guvernului Mihai Busuioc şi de ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, despre care a spus că „deţinea banii’.

Victor Ponta a precizat că Sevil Shhaideh a anunţat abia după ce şi-a dat demisia că Programul Naţional de Dezvoltare Locală a devenit funcţional şi a sugerat că ar fi urmat să folosească banii respectivi „pentru voturi la moţiune împotriva propriului Guvern’.

Secretarul general al Guvernului a explicat că acesta este motivul pentru care premierul Grindeanu a luat „o măsură radicală’ la Ministerul Dezvoltării şi a arătat că nu se mai poate semna niciun contract în cadrul acestui program decât în măsura în care investiţia este justificată.

Referitor la fostul secretar general al Guvernului Mihai Busuioc, Victor Ponta a spus că acesta nu era doar cel care „controla ce făcea domnul Grindeanu’, ci la care veneau toate informările, inclusiv cele de la serviciile de informaţii, lucru despre care susţine că este ilegal.

„Domnul Busuioc nu era doar cel care controla ce făcea domnul Grindeanu. Era cel la care, atenţie, veneau toate documentele care ar fi trebuit să vină la primul ministru. De la informările de la serviciile de informaţii pe care scria primul ministru şi vom verifica mâine cum s-a putut întâmpla acest lucru, total ilegal. O informare de la SRI, SIE la primul ministru nu poate să ajungă la secretarul general. Ajunge la şeful de cabinet, care semnează şi ajunge la primul ministru, că e document strict secret’, a arătat Victor Ponta.

Ponta a mai spus că întrebările din moţiunea de cenzură pare că sunt citite „dintr-un document al Partidului Comunist Român’, afirmând că „este documentul domnului Dragnea, scris de consilierii săi’ şi a punctat faptul că raportul de evaluare a Guvernului, întocmit de Darius Vâlcov, este „o fabulaţie”.
Secretarul general al Guvernului a adăugat că această criză politică a fost declanşată de Liviu Dragnea, susţinând că s-a creat un sistem în care o singură persoană ia decizii în PSD.

„S-a creat un sistem în care o singură persoană decide tot şi dacă Liviu Dragnea astă seară decide să nu se mai depună moţiune de cenzură, mâine îşi retrag toţi semnăturile şi vor spune că a fost o prostie ideea cu moţiunea’, a spus Victor Ponta.

El a ţinut să precizeze că Sorin Grindeanu este o victimă a lui Liviu Dragnea.

„Totul a fost că nu-l mai vrea pe Grindeanu, pentru că Grindeanu a înţeles, după şase luni, că atunci când eşti prim ministru prima ta datoria nu este faţă de şeful de partid, ci este faţă de întreaga ţară’, a arătat Ponta.

Întrebat dacă vrea să se răzbune pe Liviu Dragnea, el a spus că nu se răzbună pe nimeni, pentru că nu Liviu Dragnea l-a făcut să renunţe la funcţia de preşedinte PSD, ci nişte oameni care au comis un abuz asupra sa „şi acest lucru se va dovedi în justiţie’.

Referitor la informaţiile potrivit cărora planul lui Liviu Dragnea era ca Guvernul Grindeanu să funcţioneze doar pentru şase luni, Victor Ponta a spus că ideea a fost ca Liviu Dragnea să ceară acordul Curţii Constituţionale, pentru a deveni el premier, lucru care nu a fost acceptat.

„Domnul Dragnea când a zis că acest Guvern este pentru şase luni a mai zis un lucru: mergem la Curtea Constituţională, Curtea Constituţională îmi dă voie mie să fiu prim-ministru şi Grindeanu pleacă acasă şi vin eu prim-ministru. (…) Pleci dacă CCR mă lasă să fiu prim-ministru şi dacă mă lasă CCR şi nu e de acord Iohannis, îl suspendăm pe Iohannis, ceea ce e o idee, dar nu mai discutăm despre asta că nu s-a întâmplat’, a mai afirmat Victor Ponta.