Miron Cozma a revenit în Petroşani pentru prima oară după 16 ani

Scris de Mioara Maxim, 03 decembrie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a revenit, duminică după-amiază, la Petroşani în prima sa vizită după ce i-a expirat interdicţia legală de a intra în municipiu, el afirmând că va rămâne în zonă pentru o săptămână.

Cozma a declarat că marţi, de Sfânta Varva, ocrotitoarea minerilor, va depune o coroană de flori la monumentul ortacilor de la Mina Lonea, acolo unde este lider de sindicat fratele său, Tiberiu Cozma.

„Nu-mi vine să cred că reuşesc, în sfârşit, după atâţia ani, să calc pe pământ de Petroşani. Voi merge la prieteni, la mormântul părinţilor mei, pentru că este incredibil ca într-o ţară civilizată a mileniului III, ţară europeană, să ceri aprobare de la miliţie – pentru că asta e miliţie neocomunistă, nu e poliţie, până la poliţie mai e cale lungă – să merg la mormântul părinţilor mei. E incredibil că asemenea lucru se întâmplă în România”, a declarat Miron Cozma, citat de Agerpres.

El a spus că este foarte emoţionat deoarece nu a mai fost în casa fratelui său din Petroşani în ultimii 16 ani.

Alături de soţia sa, Marinela Niţu, fostul lider sindical a mers până în faţa sediului Companiei Naţionale a Huilei Petroşani şi apoi, în vecinătate, la fosta clădire a Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, acum în stare avansată de degradare.

Miron Cozma a fost eliberat din Penitenciarul Rahova în decembrie 2007, după ce a făcut zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat, condamnare dată de instanţă după mineriadele din septembrie 1991-Bucureşti şi februarie 1999-Costeşti. Instanţa i-a interzis să intre în Bucureşti şi Petroşani timp de cinci ani de la eliberarea din închisoare.