Ministrul Justiţiei îi reclamă pe liberali la CSM

Scris de Mioara Maxim, 13 august 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ministrul Robert Cazanciuc

Ministrul Robert Cazanciuc

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a solicitat, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă recentele declaraţii ale liderilor PNL privind scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de Parchetul instanţei supreme aduc atingere independenţei justiţiei.

UPDATE: CSM a sesizat joi Inspecţia Judiciară pentru a fi făcute verificări privind posibila atingere adusă independenţei procurorilor şi a sistemului judiciar, după ce liderii PNL au făcut declaraţii privind scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de Parchetul instanţei supreme.

„În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer consiliului să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate a fost încălcată independenţa justiţiei”, declară Cazanciuc într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Ministrul spune că, în mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, a solicitat oamenilor politici să se abţină de la a comenta deciziile magistraţilor şi, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor şi judecătorilor, relatează Mediafax.

El apreciază totodată că „modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiţie şi independenţa magistraţilor, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoaşterea principiilor constituţionale şi legale care guvernează justiţia din România, dar şi o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL”.

Deputatul PNL Radu Zlati a sesizat CSM cu privire la scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de către Parchetul instanţei supreme, în contextul în care trei instanţe judecătoreşti au stabilit că premierul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia CJ Cluj.

Radu Zlati a mai afirmat că decizia Parchetului ICCJ de neîncepere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta „poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor”.

Liberalul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii „să îşi facă curat în propria casa”, afrimând că cercetarea de către Inspecţia Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP în dosarul Ponta ar putea fi un prilej de a arăta că CSM îşi îndeplineşte atribuţiile care îi revin.

Radu Zlati a mai afirmat că susţine solicitarea copreşedintelui executiv PNL Cluj, Mihai Seplecan, şi îi cere procurorului general Tiberiu Niţu „să îşi prezinte demisia în urma actelor subordonaţilor săi”.