Meleşcanu despre opţiunile României pentru Brexit

Scris de Emil Petric, 27 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Teodor Meleşcanu a declarat, pentru BBC, că Boris Johnson l-a asigurat că nu vor fi probleme cu românii din UK. Acesta a precizat că fostul ministru pentru Brexit i-a spus că plecarea asistentelor şi medicilor români din UK ar fi „o lovitură teribilă” pentru sistemul de asigurare medical.

„Este una dintre problemele cheie pentru noi. Am avut o întâlnire cu Boris Johnson la care am discutat despre acest lucru. Mi-a spus că nu vor exista probleme. L-am întrebat dacă într-adevăr poate să îmi dea asigurări în acest sens. Mi-a spus că da, pentru că, în cazul în care cei 10.000 de asistente şi doctori din România pleacă din Marea Britanie, atunci sistemul de asigurare medical din UK va suferi o lovitură teribilă”, a afirmat Teodor Meleşcanu într-o intervenţie la BBC.

Întrebat dacă are îngrijorări cu privire ce se va întâmpla cu cei peste 400.000 de români care trăiesc în Regatul Unit în lipsa unui acord pentru Brexit, Meleşcanu a răspuns: „Dacă va fi un hard Brexit, va trebui să vorbim despre asta. Din punctul nostru de vedere, e evident că românii care trăiesc în UK nu sunt turişti, ci contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a Regatului Unit. Avem peste 10.000 de persoane care lucrează în sistemul sanitar din UK, doctori, asistente. Sunt foarte bine văzuţi în societatea britanică”.

Ministrul de Externe a declarat, pentru BBC, că în cazul producerii unui Brexit fără acord România trebuie să aibă consultări legate de perspectiva UK în relaţiile cu UE şi să vedem care sunt posibilităţile: „zonă de liber schimb, o piaţă unică”.