Grindeanu avertizează PSD că riscă să piardă guvernarea

Scris de Mioara Maxim, 19 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Premierul Sorin Grindeanu afirmă că, în cazul în care moţiunea de cenzură depusă de PSD-ALDE nu va trece, va începe negocieri cu actuala coaliţie pentru formarea unui nou guvern.

Grindeanu spune că negocierile vor fi purtate cu PSD şi ALDE, nu însă şi cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

”Ca şi susţinere, am explicat în detaliu ce o să fac dacă această moţiune va pica. Şi va pica. O să merg şi o să am discuţii cu Coaliţia de la guvernare din acest moment, PSD-ALDE. Nu o să am discuţii cu Liviu Dragnea. Punct”, a declarat premierul, duminică, la Palatul Victoria, notează Agerpres.
El a reafirmat faptul că nu are motiv pentru a demisiona, caracterizând actuala criză din interiorul PSD una ”artificială”. În acelaşi timp, el a susţinut că sub mandatul său ”România merge pe drumul corect”.

”Nu am motive să îmi dau demisia. Tot ceea ce s-a încercat prin acest fals raport, despre care măcar nu se mai menţionează în moţiune decât aşa la şi altele, arată că a fost şi e o criză artificială. Neavând motive să îmi dau demisia, că România merge pe drum corect — nu o spune Sorin Grindeanu, o spun organismele internaţionale, atunci singura modalitate este în Parlament. Acest lucru se va întâmpla miercuri sau joi”, a precizat şeful Executivului.

Grindeanu: Orice vot în favoarea moţiunii de cenzură înseamnă mai multă putere pentru preşedintele Iohannis

 

Premierul Sorin Grindeanu crede că moţiunea de cenzură ”cu siguranţă” nu ar trece şi le-a transmis colegilor săi din PSD să fie conştienţi de faptul că orice vot în favoarea acesteia înseamnă mai puţină putere pentru partid şi mai multă putere pentru preşedintele Klaus Iohannis.
„Există suficienţi colegi acum în PSD care nu sunt de acord cu modul în care Liviu Dragnea conduce PSD şi faptul că votăm o moţiune împotriva propriului guvern. Cu siguranţă nu ar trece. Ştiu că sunt suficienţi de mulţi oameni responsabili care ştiu că nu-şi pot da jos de la guvernare propriul partid. Cred că e extrem de important să facem această precizare. Vreau ca toţi colegii mei să fie conştienţi că dacă moţiunea de cenzură ar trece, atunci vom ajunge la mâna preşedintelui Klaus Iohannis. Eu lucrurile acestea le-am spus în CEx. Vreau să fie conştienţi toţi colegii mei că fiecare bilă pe care o vor băga în urnă în favoarea moţiunii înseamnă mai puţină putere pentru PSD şi mai multă putere pentru preşedintele Klaus Iohannis”, a declarat premierul Grindeanu duminică, la Palatul Victoria.

Grindeanu a amintit că în 2015 PSD a mers la Cotroceni cu propunerea Liviu Voinea prim-ministru şi a fost desemnat Dacian Cioloş, iar apoi, în decembrie 2016, Liviu Dragnea a încercat să fie el premier, dar nu s-a putut şi a mers cu propunerea Sevil Shhaideh — refuzată de şeful statului.
„Există toate motivele să cred că acest lucru s-ar întâmpla din nou. Există riscul deloc dorit să ajungem la alegeri anticipate. În acel moment toată munca sutelor de mii de membri PSD pentru câştigarea alegerilor va fi pierdută şi o vom lua de la capăt. Eu îmi doresc să avem stabilitate în România şi acest lucru să existe şi în PSD. Doar un scaun de bucătărie nu poate înţelege că ţara noastră are în faţă o mare oportunitate atât politică, cât şi economică. Trebuie să fim abili şi să valorificăm această oportunitate”, a subliniat Grindeanu.

Premierul a reafirmat faptul că în zilele următoare va avea întâlniri, ”într-un mod transparent şi deschis”, pentru discuţii de susţinere cu alte formaţiuni politice.

Grindeanu: Singurul lucru pe care nu-l accept – să fiu actor în spargerea PSD

Premierul Sorin Grindeanu susţine că nu îşi doreşte să fie „actor în spargerea Partidului Social Democrat”.
El a fost întrebat duminică, la Palatul Victoria, dacă ar accepta funcţia de premier, dacă i se va propune acest lucru în ipoteza în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, însă a refuzat să ofere un răspuns fără echivoc.
„Singurul lucru pe care nu-l accept şi nu vreau să fac parte din aşa ceva şi nu voi face parte este să fiu pus în situaţia să fiu actor în spargerea PSD”, a afirmat Grindeanu.

Grindeanu: Dragnea a propus vreo cinci viitori prim-miniştri
Premierul Sorin Grindeanu a declarat duminică seara că liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, le-a propus în ultimele zile mai multor membri ai PSD să fie prim-miniştri şi, de asemenea, sunt şi „vreo 40 de miniştri propuşi în viitorul Cabinet”.

„Liviu Dragnea în toate aceste zile a propus, eu ştiu vreo cinci colegi de-ai mei care să fie viitori prim-miniştri. Sunt vreo 40 de miniştri propuşi în viitorul Cabinet, ba, mai mult decât atât, l-aţi văzut spunând un lucru, că aproape toţi miniştrii din actualul Cabinet — eu cred că cei care sunt senatori şi deputaţi, ca nu cumva să existe semne de întrebare, vor face parte şi din viitorul Cabinet, adică ori au mers lucrurile bine, ori nu au mers bine?”, a spus Grindeanu, la Palatul Victoria.

El a precizat că în cele câteva luni de guvernare, de la începutul anului şi până în prezent, a încercat să discute cu Dragnea, să aibă cu acesta „un dialog corect şi constructiv”. Grindeanu a adăugat că în continuare este deschis la dialog pentru stabilitatea PSD, însă a amintit şi că i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea deoarece este, în opinia sa, „principalul responsabil” de situaţia în care se află partidul.

„E o fractură de logică, din acest punct de vedere. E foarte greu să vorbeşti cu cineva care are această atitudine, însă vă spun, chiar şi în ceasul al 13-lea, am responsabilitatea să fac acest lucru, pentru că dacă moţiunea va trece ajungem la preşedinte, la Klaus Iohannis, iar convingerea mea este că PSD va pierde guvernarea”, a spus Grindeanu.

Premierul a susţinut că în cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece şi el va face propunerile pentru completarea Cabinetului de miniştri, formaţiunile politice pe care le-ar invita la guvernare sunt tot PSD şi ALDE.
„Cred că ceea ce trebuie făcut în acest moment este ca această coaliţie PSD-ALDE să rămână la guvernare în continuare, fără ca vreun moment să se pună semnul întrebării. În momentul în care moţiunea trece, există riscuri majore ca această coaliţie să nu mai formeze majoritatea”, a arătat Grindeanu.

Potrivit acestuia, în cazul în care va rămâne la şefia Guvernului se va consulta cu colegii din partid şi din coaliţie cu privire la desemnarea miniştrilor şi a celorlalţi demnitari din aparatul de stat.

„Eu l-am rugat azi pe Victor Ponta — fiind deputat, eu nu sunt deputat — să meargă în Grupul PSD de la Cameră să transmită un lucru: că în perspectiva în care moţiunea pică, imediat după acest moment mă voi întâlni cu conducerea PSD — dar nu cu Liviu Dragnea, care e responsabil de această situaţie — şi voi cere în interiorul PSD miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, în urma acestui dialog, şi la fel cu coaliţia. Nu voi decide eu singur, ci numai împreună cu colegii mei, dar nu într-un dialog cu Liviu Dragnea”, a punctat Grindeanu.

Premierul a subliniat că singurul lucru pe care nu-l acceptă este să se afle în situaţia de a fi „actor principal în spargerea PSD”. „Aşa ceva nu o să accept niciodată”, a accentuat Grindeanu.
Grindeanu recunoaşte că a avut o discuţie cu Ion Iliescu despre scandalul din PSD

 

Premierul Sorin Grindeanu a recunoscut, duminică seară, că a avut o discuţie telefonică cu fostul preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) Ion Iliescu, după declanşarea scandalului din interiorul partidului.
„Am avut o discuţie cu domnul Ion Iliescu în urmă cu două sau trei zile cu privire la situaţia politică. Dânsul ştiţi că nu spune ‘da’ sau ‘nu’. A vrut să ştie care e situaţia”, a afirmat Grindeanu, la Palatul Victoria.

Premierul nu a oferit prea multe detalii despre discuţiile cu fostul lider PSD.