Discuţii privind alegerile locale  

Scris de Vasile Gherman, 31 martie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Autoritatea Electorală Permanentă cere amânarea alegerilor locale şi a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, în care atrage atenţia asupra faptului că alegerile locale din acest an „au devenit o misiune cvasiimposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine.

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente recomandă autorităţilor să amâne organizarea alegerilor din acest an, venind şi cu exemplul altor state care au luat aceste măsuri.

„Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasiimposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine. Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii şi organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020” – se arată în scrisoarea trimisă de AEP.

AEP a transmis preşedintelui, premierului, Senatului şi Camerei Deputaţilor un proiect de lege care prevede:

  • alegerile pentru noul primar, respectiv şef de CJ, „se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu, sau de urgenţă, după caz”. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alegerile pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.
  • mandatul primarului şi cel al preşedintelui de Consiliu Judeţean se prelungesc de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurământului de către primar, respectiv preşedintele de CJ, nou-ales.
  • mandatele consilierilor locali şi judeţeni sunt şi ele prelungite pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până când noile consilii sunt legal constituite. (V. G.)