Declaraţiile ambasadorului SUA în Moldova generează proteste

Scris de Mioara Maxim, 30 august 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O acţiune de protest faţă de declaraţiile ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Moldova, James D. Pettit, referitoare la identitatea populaţiei din stânga Prutului, va avea loc marţi, ora 10:00, la Fântâna din Piaţa Universităţii.
Bucureştenii îi vor aduce diplomatului american cărţi de istoria românilor.

„Rea voinţă, lipsă de pregătire sau derapaj diplomatic în numele unor interese strict personale – oricare dintre aceste aspecte care l-ar fi determinat pe ambasadorul Pettit să sfideze populaţia Republicii Moldova, majoritar românească, să o trateze incorect din perspectivă identitară şi geopolitică, sunt condamnabile. România şi Republica Moldova sunt două părţi ale aceluiaşi popor, care pot decide să se unească pe căi democratice, conform dreptului internaţional, pe baza voinţei populare liber exprimate. Dacă domnul ambasador a uitat sau nu mai ştie istoria spaţiului în care îşi exercită mandatul, îi readucem noi în atenţie elementele esenţiale ale acestei istorii”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.
Protestul de la Bucureşti se va desfăşura concomitent cu o manifestaţie stradală la Chişinău, scrie dcnews. De la ora 10:00, chişinăuenii vor protesta în faţa ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, cerând retragerea de urgenţă a lui James D. Pettit din funcţia de reprezentant al diplomaţiei americane la Chişinău.