Adunarea Parlamentară a NATO aduce la Bucureşti peste 50 de delegaţii străine

Scris de Mioara Maxim, 06 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Adunarea Parlamentară a NATO va reuni la Bucureşti, de vineri până luni, peste 50 de delegaţii naţionale, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Jens Stoltenberg, urmând să fie prezent la sesiunea plenară de luni, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului – Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Adunarea, aflată la a 63-a sesiune anuală, se va desfăşura la Palatul Parlamentului. La eveniment participă peste 50 de delegaţii parlamentare naţionale ale statelor membre şi statelor cu statut de asociat, de partener regional şi mediteranean asociat şi de observator, precum şi invitaţi din România şi din străinătate.

Discuţiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internaţională, comisiile de specialitate urmând să adopte mai multe rapoarte care au fost dezbătute cu ocazia sesiunii de primăvară care a avut loc, în acest an, la Tbilisi, în Georgia, notează Agerpres.

Cele cinci comisii de specialitate — Comisia politică, Comisia pentru apărare şi securitate, Comisia pentru ştiinţă şi tehnologie, Comisia pentru dimensiunea civilă a securităţii şi Comisia pentru economie şi securitate — vor dezbate o serie de rapoarte pe teme de securitate şi apărare, subiectele specifice urmând să fie discutate împreună cu reprezentanţi ai guvernelor din ţările membre, din lumea academică, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai NATO.

Printre subiectele abordate se numără sprijinirea operaţiunilor NATO în Afganistan, cooperarea mai strânsă NATO — UE, stabilitatea şi securitatea din zona Mării Negre, riscurile instabilităţii în Asia de Est, criza umanitară din Siria şi Irak.

În deschiderea sesiunii plenare de luni, care va fi prezidată de preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Paolo Alli, vor lua cuvântul preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cu această ocazie, va fi prezentat şi supus la vot proiectul de buget al Adunării pentru anul 2018, vor avea loc alegeri pentru unele funcţii de conducere şi vor fi dezbătute şi votate rezoluţiile comisiilor de specialitate.

* Aproximativ 2.000 de persoane vor participa la Adunarea Parlamentară a NATO, iar cheltuielile cu acest eveniment sunt de peste 10 milioane de lei.

„Fondurile necesare organizării sesiunii anuale AP NATO, din România, au fost asigurate printr-o Hotărâre de Guvern, cheltuielile au fost împărţite între Senat şi Camera Deputaţilor, conform unui protocol. S-au achiziţionat pentru acest eveniment sistemul audio-video din sala plenară, sistemul de traducere din cadrul sălilor de conferinţă de presă, sistemul de iluminat din sala plenară, autoturismele pentru protocol şi pentru delegaţii, logistica IT pentru sălile în care se vor desfăşura cele mai importante lucrări ale AP NATO. Cheltuielile totale sunt de 10.898.000 de lei”, a declarat secretarul general al Camerei Deputaţilor, Silvia Mihalcea, joi, la Palatul Parlamentului.

Adunarea Parlamentară a NATO reprezintă un important forum pentru dialogul parlamentar internaţional. Sesiunile anuale ale Adunării Parlamentare NATO sunt cele mai importante evenimente din activitatea organizaţiei şi sunt găzduite, prin rotaţie, de statele membre şi asociate. România a mai găzduit reuniuni ale Adunării Parlamentare NATO în anii 1997 şi 2011.