Activitatea parlamentarilor maramureşeni

Scris de Vasile Gherman, 13 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La finalul a trei ani de activitate parlamentară, Camera Deputaţilor şi Senatul României au contabilizat acţiunile derulate de parlamentari. Pe site-urile celor două camere reunite ale Parlamentului este evidenţiată şi activitatea celor 10 aleşi maramureşeni. Unii dintre ei se dovedesc a fi foarte activi dacă sunt luate în calcul luările de cuvânt, declaraţiile politice sau propunerile legislative semnate. Alţii, din contră, au fost destul de apatici.

Senatorul PMP, Severica Rodica Covaciu, se dovedeşte a fi printre cele mai harnice parlamentare la capitolul iniţiative legislative. A avut 130 de iniţiative legislative, printre acestea figurând propuneri la completarea legislaţiei referitoare la sistemul unitar de pensii, modificarea Ordonanţei Guvernului 21/1992 privind protecţia consumatorilor, sprijinirea familiei monoparentale sau propunerea cu privire la instituirea perioadei 6-31 decembrie ca fiind perioadă oficială a sărbătorii colindului românesc. Senatoarea a mai avut 8 declaraţii politice, 64 de întrebări, 57 de interpelări, 10 interpelări adresate prim-ministrului, 99 luări de cuvânt plen, precum şi semnarea a 7 moţiuni.

La rândul său, senatorul PSD, Liviu Marian Pop, figurează cu 101 iniţiative legislative. Una dintre acestea face referire la declararea oraşului Dragomireşti ca fiind oraş martir în lupta anticomunistă. Liviu Marian Pop a mai “militat” pentru modificarea şi completarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, pentru aplicarea măsurilor de siguranţă cu caracter medical şi statutul spitalelor de psihiatrie, dar şi pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii. În activitatea sa de parlamentar au mai fost trecute 29 de declaraţii politice, 99 întrebări, 71 de interpelări, 8 interpelări adresate prim-ministrului, 159 de luări de cuvânt în plen şi 2 moţiuni semnate.

Când vine vorba despre deputaţii Maramureşului, cel mai activ se dovedeşte a fi Vlad Emanuel Duruş, membru USR Maramureş. În cei 3 ani de mandat, a luat cuvântul de 115 ori în şedinţele Camerei Deputaţilor (8 fiind declaraţii politice), a semnat 125 de propuneri legis­lative, din care 12 au fost promulgate legi, a depus către Guvern, prim-ministru şi miniştri 80 de întrebări şi interpelări şi a semnat 15 moţiuni.

Deputatul PMP, Adrian Mihăiţă Todoran, se dovedeşte a fi bătăios în Parlamentul României, dovadă fiind cele 106 propuneri legis­lative semnate din care 3 au fost promulgate ca legi (Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor; Proiect de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Târgu Mureş Autostrada Unirii; Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi). Parlamentarul a mai avut 21 de luări de cuvânt din care 5 declaraţii politice, 24 declaraţii politice în scris, o luare de cuvânt în Biroul Permanent, 34 de întrebări şi interpelări şi 11 moţiuni semnate.

La rândul său, deputatul PNL, Viorica Cherecheş, figurează cu 70 de propuneri legislative din care 15 au fost promulgate ca legi. (Propunere legislativă pentru completarea alin.(1) al art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii; Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului; Proiect de Lege pentru completarea art. 386 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi). Deputatul a mai avut o luare de cuvânt, 64 de declaraţii politice în scris, 76 de întrebări şi interpelări şi 26 de moţiuni semnate.

În ce-i priveşte pe parlamentarii PSD, Călin Vasile Andrei Matei, a iniţiat 64 de propuneri legislative din care 14 au fost promulgate ca legi, iar Gheorghe Şimon a avut doar 28 de propuneri legislative din care 7 au fost promulgate ca legi. De asemenea, Călin Vasile Andrei Matei a mai avut 6 luări de cuvânt, 14 declaraţii politice în scris, 15 întrebări şi interpelări. Deputatul Gheorghe Şimon a mai avut 7 luări de cuvânt şi o moţiune semnată.

La rândul său, Marius Sorin Ovidiu Bota, independent, a avut în cei 3 ani de activitate parlamentară 12 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor. Deputatul a semnat 49 de propuneri legislative, din care 18 au fost promulgate legi. A formulat Guvernului/ministerelor/prim-ministrului 60 de întrebări/interpelări (o medie de 20/an) şi a semnat două moţiuni.

Norbert Apjok este singurul parlamentar UDMR Maramureş. În cei 3 ani de mandat a luat cuvântul de 9 ori în Camera Deputaţilor, 3 dintre acestea fiind declaraţii politice. În sinteza activităţii parlamentare în actuala legislatură, în dreptul lui Apjok figurează semnarea a 68 de propuneri legislative, din care 18 au fost promulgate legi, 7 întrebări şi interpelări şi semnarea a două moţiuni.

Ioan Iustin Talpoş, acum independent afiliat PNL, a luat de 34 de ori cuvântul în plen, a avut 16 declaraţii politice şi a semnat 67 de iniţiative legislative. A adresat Guvernului 51 de întrebări şi interpelări şi a semnat 4 moţiuni.

V. Gherman