Programul „Cornul si laptele” are gust politic (si) in zona Borsa

Scris de Grigore Ciascai, 16 martie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din anul 2002 se deruleaza programul guvernamental botezat „Cornul si laptele”, beneficiari fiind elevii din scolile generale si cei din gradinite. Atunci cand se organizeaza licitatii pentru intrare in program, firmele se inghesuie pentru ca veniturile sunt indulcite suficient de mult de pe urma acestei afaceri. Avantaje sunt destule< banii sunt asigurati de stat, grijile desfacerii marfii dispar, iar neregulile depistate si semnalate sunt trecute repede cu vederea. Si in acest domeniu afacerile cu statul se dovedesc a fi cele mai profitabile. Cu toate ca suma alocata pentru „meniul” zilnic al unui copil este destul de mica, firmele implicate isi trec in conturi un castig sigur de cel putin 8% din ea. Ca in orice afacere facuta pe banii statului, si aici se poate vorbi despre un transfer (legal) de fonduri catre firmele private care fac parte din clientela politica.

Programul, initiat de PSD in perioada in care s-a aflat la guvernare (2000-2004), a fost puternic contestat de adversarii politici. Asta nu i-a impiedicat pe cei care au preluat puterea sa-l continue, ba chiar sa-l dezvolte si sa-l diversifice. An de an fondurile alocate de la buget fiind intr-o permanenta crestere, de la circa 70 milioane euro in 2003, la peste 150 milioane in 2010. Vorbeam de licitatiile care se fac de regula in luna august a fiecarui an. Exista firme mari care fac contracte pe perioade mai lungi, care pot ajunge pana la patru ani. Licitatiile sunt organizate de ConsiliileJudetene. Se intelege ca schimbarea presedintelui duce (aproape intotdeauna) la schimbarea firmelor furnizoare de lapte, corn si, mai nou, de fructe. Asta in cazul in care administratorii de firme nu se muleaza imediat pe calapodul noului jupan. De la bun inceput derularea programului a fost bantuit de numeroase nereguli. Aproape toate controalele efectuate de OPC sau DSV au scos la iveala o serie de probleme. Cu bune sau rele, programul a facut deja istorie in Romania si isi dovedeste utilitatea acolo unde toti factorii implicati sunt seriosi, corecti si de buna credinta.

In loc de toaleta publica, magazin alimentar

In zona Borsa-Moisei, licitatia pentru furnizarea produselor din cadrul programului a fost castigata de o firma locala. Oamenii vorbesc ca firma este mai mult decat apropiata de primarul Toader Stetcu din Moisei. Firma respectiva are si un magazin alimentar construit in baza unei autorizatii eliberata de fapt in vederea amenajarii unui WC public. Neregulile se tin lant, iar sanatatea copiilor beneficiari este pusa serios in pericol. Asta pentru ca de mai multe ori administratorul firmei inlocuieste unul din produse dupa bunul lui plac. S-a ajuns ca in una dintre zilele trecute copii sa primeasca un corn si o felie de ceva care semana cu cozonacul. Unde mai pui ca o parte dintre produsele distribuite provin dintre cele care n-au avut trecere in magazinul alimentar. Despre mere sau alte fructe nici nu poate fi vorba, probabil ca patronul le considera produse toxice. In zona exista un singur medic pediatru, care nu mai poate face fata cazurilor de enterocolite care se inmultesc ceva de speriat.

Mai in gluma, mai in serios, oamenii sustin ca in zona programul ar trebui sa poarta o alta denumire, gen “Cornul si vodca”, “Cornul si painea” sau “Cornul si branza alterata”.

 1. BORSEAN parinte a spus: 16 martie 2011, ora 20:17

  Lucrurile se petrec intocmai,ba mai mult,cornurile sunt de cele
  mai multe ori mucegaite,branza topita de cea mai proasta calitate,iar firma d-nului infloritoare…Probabil prietenia lui Apostol
  (patronul) cu PDL-ul ii mentin contractul cu cornul si laptele.
  Dupa ce a adus televiziunile baimarene sa defaimeze orasul ,mai are tupeul sa vorbeasca pe toata lumea de rau? Ar trebui ca organele abilitate sa-l traga la raspundere pentru a nu mai imbolnavi copii
  si a-l face sa inteleaga ca nu e decat un brutar fara prea multa scoala…iar in ce priveste magazinul asa este ,a obtinut spatiul cu conditia sa faca un WC public .A ignorat orice lege si a facut magazin alimentar crezand ca daca este consilier local poate sa faca ce doreste!