Sfaturi pentru a realiza cele mai spectaculoase fotografii cu artificii

Scris de Decebal Ienasoiu, 20 iulie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Artificii nunta

Niciun eveniment fericit, fie că vorbim despre o nuntă, un concert în aer liber sau noaptea dintre ani, nu este complet fără un foc de artificii. Efectele luminoase şi acustice spectaculoase desăvârşesc bucuria celor prezenţi şi transformă respectivele clipe în amintiri care pot dura întreaga viaţă. Cu toate acestea, deoarece cu timpul memoria ne mai joacă feste, este important să avem şi o dovadă palpabilă a show-urilor pirotehnice la care luăm parte. Vorbim, desigur, despre fotografii. Din acest articol, vei afla cum să realizezi cele mai reuşite instantanee cu artificii.

În primul rând, pentru a fotografia artificii ai nevoie de un trepied, întrucât timpul de expunere trebuie să fie mai mare decât în cazul altor subiecte imortalizate, iar eventualele mişcări ale camerei ar compromite imaginea finală. De asemenea, întrucât show-urile pirotehnice sunt unele foarte dinamice şi niciodată nu poţi fi sigur de ce ai surprins, va trebui să dispui de un spaţiu de stocare mai mare pe aparat sau pe smartphone, întrucât vei face mult mai multe poze decât în cazul unui subiect static.

Un alt aspect foarte important de care trebuie să ţii cont îl reprezintă setările şi caracteristicile aparatului sau smartphone-ului tău. Unele dispozitive au un mod special pentru artificii, care îţi va economisi timp şi te va asigura că fotografiile tale sunt reuşite. Dacă nu dispui de acest mic truc, trebuie să încerci în prealabil mai multe combinaţii de setări şi moduri, pentru a vedea care este cel mai potrivit pentru a imortaliza show-uri pirotehnice.

Revenind la timpul de expunere, este indicat ca acesta să fie undeva între 0,5 şi 4 secunde atunci când fotografiezi artificii. În funcţie de cum ies primele fotografii, poţi face mici ajustări, pentru ca fundalul (cerul) să nu fie nici prea luminos, nici prea întunecat. Un alt sfat este să nu utilizezi focalizarea automată, deoarece aceasta poate fi deficitară în cazul unor condiţii scăzute de iluminat. În schimb, focalizeaza manual!

De ce sunt importante toate testele prealabile? Pentru ca la începutul focurilor de artificii vei surprinde de departe cele mai spectaculoase cadre. După câteva minute, fumul acestora va face ca imaginile să devină mai puţin clare şi mai inestetice. În aceste condiţii, sfatul nostru este ca la început să realizezi fotografii simple, iar spre final, ajutându-te de fum, să realizezi cadre mai artistice, înceţoşate etc.

De asemenea, dacă ştii că vei participa la un eveniment care va culmina cu un spectaculos foc de artificii, trebuie să te interesezi de unde vor fi lansate acestea, de unde le vei fotografia şi ce va apărea pe fundal. Bineînţeles, trebuie să iei în calcul mulţimea care va apărea în imagini şi să stabileşti dacă aceasta va face fotografiile mai spectaculoase sau, din contră, le va strica.

Daca acest articol ţi s-a parut interesant, nu uita: aproape fiecare zi îţi oferă prilejul de a asista la un spectaculos foc de artificii, iar de acum ştii şi cum să îl fotografiezi. Distracţie plăcută!