Sărbătoarea de St. Patrick’s Day a fost anulată în Irlanda

Scris de Decebal Ienasoiu, 19 martie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

St. Patrick’s Day, sărbătoarea tradiţională a irlandezilor, a fost dată peste cap de pandemia de coronavirus.

În mod normal, de St. Patrick’s Day, în Irlanda de se organizau parade cu baloane în formă de curcubeu şi oameni costumaţi în Leprechaun. Acesta din urmă reprezintă unul dintre cele mai faimoase mituri din folclorul irlandez. Există un muzeu special creat, dar şi numeroase jocuri video cu piticii Leprechaun. De exemplu, la NetBet Cazino sunt 6 jocuri Leprechaun în ofertă.

De această dată, St. Patrick’s Day nu a mai fost ca în anii precedenţi. Asta deoarece guvernul de la Dublin a hotărât ca, din această săptămână, toate barurile din Irlanda să fie închise, pe fondul răspândirii noului coronavirus.

7.000 de baruri din această ţară au fost afectate, iar irlandezii au fost trişti la aflarea veştii că trebuie să se distanţeze social şi că nu mai pot petrece St. Patrick’s Day.

S-a luat această decizie după ce s-a observat că barurile din Dublin şi Cork au fost pline în week-endul precedent, desi şi în Irlanda sunt numeroase cazuri de COVID-19.

În plus, guvernul irlandez le-a cerut oamenilor să nu organizeze petreceri în locuinţe private sau în clădiri, deoarece ar putea pune în pericol sănătatea celor din jur.

Şcolile şi universităţile din Irlanda au fost închise până pe 29 martie, iar locuitorii au fost sfătuiţi să lucreze de acasă şi să iasă cât mai puţin.

St. Patrick’s Day coincide cu Ziua Naţională a Irlandei şi se sărbătoreşte în fiecare an pe 17 martie.

Sărbătoarea nu e ţinută doar în Irlanda, întrucât în ultimii ani s-a extins la nivel global. Astfel, în marile oraşe ale lumii au fost organizate parade fastuoase, urmate de concerte în parcuri, săli de spectacole sau pub-uri cu specific irlandez.

De altfel, St. Patrick’s Day a fost celebrată şi în Romania începând cu 2008, prin intermediul Asociaţiei Culturale Româno-Irlandeză.

De St. Patrick’s Day se consumă o cantitate impresionantă de bere, în special neagră.

St. Patrick este considerat patronul spiritual al Irlandei şi s-a născut la finalul secolului al IV-lea, în Britania, sub numele Maewy Succat. Înainte să împlinească vârsta de 16 ani, el a fost răpit din locuinţa tatălui sau şi dus în Irlanda, fiind obligat să devină sclav. Şase ani mai târziu, el a evadat şi s-a întors la familia sa. Perioada petrecută în captivitate i-a întărit crezurile religioase şi a fost convins de faptul că Dumnezeu i-a dat misiunea să creştineze Irlanda.

De altfel, el s-a întors ulterior în Irlanda ca un misionar al Bisericii Catolice, adoptând numele Patricius sau Patrick. A jucat un rol important în convertirea nativilor irlandezi la creştinism. El a călătorit în întreaga Irlanda pentru a boteza oamenii.

Irlandezii au început să sărbătorească St. Patrick’s Day pe 17 martie 1630. De altfel, data de 17 martie are o simbolistică aparte, fiind cea în care acesta a murit.

Sărbătoarea de St. Patrick’s Day este asociată cu culoarea verde, deşi acesta obişnuia să se îmbrace în albastru cât timp predica. Motivul? Albastru era o culoare pe care irlandezii o asociau cu englezii, în timp ce verdele devenise un simbol al rebeliunii.

Prima paradă de St. Patrick’s Day nu a avut loc în Irlanda, ci în Florida. În martie 1601, rezidenţii din St. Augustine s-au strâns şi au mărşăluit pe străzile oraşului în onoarea lui St. Patrick.

Din 1962, râul care trece prin oraşul Chicago este colorat în verde în fiecare an de St. Patrick’s Day, tot ca un omagiu adus acestuia.