”Prah”, de Spiró Győrgy, a doua premieră a lunii aprilie la Teatrul Municipal din Baia Mare

Scris de Lia Bradeanu, 21 aprilie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

prahDupă succesul de săptămâna trecută cu premiera ”Puricele în ureche”, Teatrul Municipal Baia Mare revine în atenţia publicului cu spectacolul ”Prah”, de Spiró Győrgy, montat pe scena Sălii Studio de tânărul regizor Cătălin Mardale. Din distribuţie fac parte actorii Wanda Farkas şi Ioan Costin. Premiera va avea loc duminică 24 aprilie, ora 19.00.

 

Spiró György născut la 4 aprilie 1946 la Budapesta. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii “Eötvös Loránd” din Budapesta (limba sârbo – croată şi rusă), în 1970, şi Institutul de Jurnalism, în 1972. A lucrat ca ziarist la secţia de politică externă a Radio Kossuth, a fost redactor al Editurii Corvina. Este cercetător al Institutului de Cercetări Europene al Academiei de Ştiinţe Ungare. Autor a peste 25 de volume (romane, piese de teatru, poezii, traduceri). Cele mai jucate piese de teatru ale lui Spiró György sunt: “Tacâmuri de pui”, ”Prah”, ”Quartet”.

 

Regizorul Cătălin Mardale s-a născut în 16 ianuarie 1994 la Constanţa. În prezent este  student la Regie Teatru, clasa prof. Gelu Badea, nivel licenţă, în cadrul Universităţii “Babeş Bolyai”, Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj-Napoca. În cadrul Festivalului de Teatru Contemporan ACTING, Baia Mare, a coordonat workshop-urile: “De la imagine la situaţie scenică” şi “Joc şi joacă în arta actorului”. A fost membru în juriul Festivalului de Teatru Contemporan ACTING, Baia Mare, în 2015. A regizat spectacolele ”Electra” de Sofocle, la Studioul Radu Stanca – premiera 22 februarie, 2015, examen în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune, şi “Ucigaşii” (dramatizare după povestirea omonimă scrisă de Ernest Hemingway) – care a avut premiera în iunie 2014, la Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, examen în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune. A scris un text de teatru original, pornind de la povestirea ”Ucigaşii” de Ernest Hemingway. “Prah” reprezintă debutul său ca regizor într-un teatru profesionist.

A doua reprezentaţie a spectacolului va avea loc luni 25 aprilie, ora 19.00.