Noapte Alba la Planetariul Baia Mare in 15 spre 16 mai

Scris de Lia Bradeanu, 13 mai 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Maramuresenii sunt invitati sa isi petreaca noaptea de 15 spre 16 mai la Planetariul din Baia Mare. Asta pentru ca aceasta institutie organizeaza evenimente dedicate Noptii Europene a Muzeelor, in circuitul tematic numit „Say Heloo to Hubble!”. Astfel se marcheaza aniversarea a 20 de ani de descoperire realizate de telescopul spatial Hubble.

„Noaptea Alba de la Planetariu Baia Mare va va surprinde cu vizionari de filme documentare, vizitarea in avanpremiera a noii expozitii permanente „Sistemul Solar”, vernisajul printului aniversar si al unei expozitii neconventionale dedicata telescopului spatial Hubble, un miniconcert de muzica tanara, observatii astronomice, testari ale echipamentelor dina stromagazin, prezentari tematice si aceasta nu este totul”, a precizat Ovidiu Ignat, muzeograf in cadrul Planetariului.

Alaturi de Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din Bucuresti si Observatorul Astronomic al Universitatii „Stefan cel Mare”, Planetariul Baia Mare este al treilea centru oficial din Romania care gazduieste manifestari dedicate aniversarii lui Hubble, in colaborare cu centrul educational al Agentiei Spatiale Europene, care a furnizat printul si albumul aniversar. In actiunile organizate cu acest prilej, in Baia Mare s-au alaturat Planetariul si Palatul Copiilor din Baia Mare si elevii CN „Mihai Eminescu”, precum si formatia „Next Generation”. Iata programul Noptii Albe< ora 20 – vernisarea printului aniversar, ora 20.30 – miniconcert de muzica tanara, ora 21 – film documentar, ora 22 – observatii astronomice.

Cei care nu vor putea ajunge la Planetariu vor avea posibilitatea sa vizioneze actiunile pe Internet, care vor fi difuzate live. Organizatorii sustin insa ca, in cazul in care vremea va fi nefavorabila, activitatile vor fi adaptate ca atare pentru a capta atentia baimarenilor pana la ora 1.