Marele premiu la Festivalul „Ion Petreus” a revenit fratilor Maria si Ioan Trifoi din Botiza

Scris de Lia Bradeanu, 08 august 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-au inscris in competitie aproximativ 30 de tineri

Cei care au fost prezenti in zilele de 6 si 7 august la Teatrul de vara din Baia Mare au avut posibilitatea sa admire costumele populare, dar si sa asculte tinere voci ale muzicii populare romanesti. Asta pentru ca la finele saptamanii trecute s-a desfasurat cea de-a doua editie a Festivalului concurs de folclor „Ion Petreus”. Organizat in memoria unuia dintre cei mai mari interpreti ai acestui colt de tara dar si recunoscut pe plan international, festivalul a reunit aproxiamtiv 30 de interpreti din Maramures. Din juriu a facut parte si taragostistul Dumitru Farcas, dar si Marinel Petreus, baiatul regretatului Ion Petreus.

Marinel Petreus, fiul regretatului artist, emotionat de fiecare data

Concurentii au trecut peste emotii si au incercat sa demonstreze ca sunt talentati si au voce. Festivalul a fost organizat de Asociatia de tineret „Am fost si-om fi” din Ieud, in parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures si Ansamblul National Folcloric „Transilvania”. Marinel Petreus a recunoscut ca de fiecare data cand se organizeaza acest eveniment in memoria tatalui sau este emotionat. „Cu siguranta acest festival va ajunge sa fie renumit pe plan national si, de ce nu, sa ii atraga pe tinerii care sunt talentati si iubesc muzica populara sa se numere printre concurenti. Sunt implicat emotional si mi-e greu sa aleg un castigator. Ma bucur ca, iata, nu dispare dragostea pentru muzica si portul popular”. Totodata, Iulia Dancus este de parere ca festivalul va avea continuitate. „Sunt concurenti buni si este greu sa jurizezi. Trebuie sa fim foarte atenti la toate aspectele pentru a face o departajare”. Dumitru Farcas a marturisit ca a fost fascinat de cei doi rapsozi. „Fratii Petreus au fost aplaudati la scena deschisa de fiecare data cand au urcat pe scena. Este greu sa vorbesti de Ion Petreus la trecut. Cu siguranta, s-ar fi bucurat sa stie ca se organizeaza in Maramures un astfel de eveniment care sa ii poarte numele”.

Castigatorii festivalului se pot lauda cu numeroase alte premii cucerite de-a lungul anilor

Dupa indelungi dezbateri au fost desemnati si castigatorii. Marele premiu a fost cucerit in acest an de catre fratii Maria si Ioan Trifoi din Botiza. Pentru ca a fost greu de departajat, membrii juriului au decis ca locul I sa revina Ioanei Florentina Vlad din Bogdan Voda, care a impartit prima treapta a podiumului cu Ananie Paul din Vadu Izei. Desi sunt tineri, mare parte a concurentilor au deja numeroase premii la activ, cucerite la alte festivaluri de gen din tara. Organizatorii sunt convinsi ca si anul viitor concurentii vor fi la fel de bine pregatiti.