Localitatea romaneasca Paiut din Ucraina si-a serbat ziua

Scris de Ioan Johnny Popescu, 06 octombrie 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aici locuiesc familii originare din satul Iapa, azi cartier rural al municipiului Sighet

In aceste zile, localitatea Paiut, situata adanc in Carpatii ucraineni, cu o populatie majoritar romaneasca, a organizat prima editie a Zilelor Paiutului. Evenimentul a reunit romani din localitatile din dreapta Tisei si reprezentanti ai celor din Maramuresul din stanga ei, printre care si drd. Ioan Dorel Todea, coordonatorul postului de Radio Sighet, care a avut amabilitatea sa ne informeze despre actiunile desfasurate.

„In primul rand, trebuie sa amintesc ca, in conformitate cu o legenda din Paiut, localitatea ar fi fost intemeiata de doua femei sosite din satul Iapa, azi cartier rural al municipiului Sighetu-Marmatiei, care s-au stabilit acolo, si-au intemeiat familii si asa s-a nascut comunitatea. Se pare ca ceva adevar exista pentru ca si azi, la Paiut, locuiesc familii originare din Iapa”, a spus drd. Ioan Dorel Todeam care a fost invitat special, datorita faptului ca singura legatura directa a paiutenilor cu Romania este postul public Radio Romania si mai ales Radio Sighet, post ascultat de intreaga comunitate.

Evenimentele s-au desfasurat in aer liber, pe o scena impresionanta, impodobita cu covoare maramuresene, cu mici expozitii de unelte mestesugaresti vechi, specifice zonei, cu alaiul interpretilor locali sositi dupa traditia de sarbatoare pe cai si carute impodobite si un spectacol multietnic, in care folclorul romanesc s-a impletit cat se poate de firesc cu cel ucrainean. Alaturi de reprezentantii administratiilor locale, raionale si regionale, la eveniment au participat consulul general al Romaniei la Cernauti, Tatiana Popa, primari ai localitatilor ucrainene cu populatie preponderent romaneasca, membrii Asociatiei „Dacia” a romanilor din dreapta Tisei, in frunte cu presedintele Mihai Botos, precum si directorul Muzeului Maramuresului, dr. Mihai Dancus si lector univ. dr. Ilie Gherhes, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Baia Mare.