Un porc mistreţ găsit mort în Chioar avea pestă porcină africană

Scris de Vasile Gherman, 03 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un porc mistreţ, găsit mort pe fondul de vânătoare nr. 42 Valea Chioarului, a pus pe jar iar autorităţile judeţene. După analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africană.

Astfel, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureş s-a reunit în şedinţă extraordinară pentru a dezbate acest caz. Prefectul Vasile Moldovan a spus: „În şedinţă s-a aprobat planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreţ atât în zonele afectate, cât şi în zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafaţă de 8 km, (ce include cinci fonduri de vânătoare, respectiv localităţile Hovrila, Buteasa, Codru Butesii, Întrerîuri, Berchezoaia, Remecioara, Berchez, Ciolt, Şomcuta Mare, Văleniu Şomcutei, Buciumi, Stejera, Curtuiuşu Mare, Duruşa, Valea Chioarului, Mesteacăn, Boiu Mare, Prislop, Aspra şi Preluca Nouă). Zona tampon are o suprafaţă de 5 km şi include 11 fonduri de vânătoare din judeţul nostru şi un fond de vânătoare din judeţul Sălaj, dar şi localităţile Remetea Chioarului, Finteuşu Mare, Copalnic, Iadăra, Poşta, Curtuiuşu Mic, Fericea. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreţilor prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire”.

Directorul adjunct al DSVA Maramureş, Vasile Pop, a precizat că nu sunt înregistrate cazuri de pestă la porcul domestic în judeţ, dar că boala este virală şi extrem de contagioasă. Cetăţenii nu realizează gravitatea problemei, chiar dacă pesta porcină este prezentă în mediul silvatic. Reprezentanţii DSVSA Maramureş s-au deplasat în teritoriu şi vor avea discuţii referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii virusului pestei porcine africane cu administratorii fondurilor de vânătoare şi cetăţenii din zona infectată şi zona tampon, având în vedere că măsurile care se impun a fi aplicate prevăd: inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulaţiei animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta pădurilor; intrarea şi ieşirea în şi din pădure a persoanelor fizice şi juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice şi comunicate la DSVSA Maramureş. Reprezentanţii desemnaţi în plan, împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecţie.

Exploataţiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureş sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricţionare a mişcării animalelor. Vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane. Mistreţii vânaţi vor fi depozitaţi integral în spaţii frigorifice de către gestionarii fondurilor de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale cu privire la interdicţia organizării de aglomerări de animale pe raza localităţilor. Cetăţenii care identifică porci mistreţi morţi în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugaţi să anunţe autorităţile administraţiei publice locale şi autorităţile sanitar-veterinare, respectiv să întreprindă măsuri de prevenţie. Se recomandă populaţiei de a evita să intre în contact cu animalul decedat în scopul de a preveni apariţia de focare în gospodăriile populaţiei, fapt care ar afecta din punct de vedere economic şi social unităţile administrativ-teritoriale.

V. Gherman