Udătoriul de la Şurdeşti.  Mihai Tămaş, primul gospodar ieşit la arat (galerie foto)

Scris de Lia Bradeanu, 17 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Conform tradiţiei, în localitatea Şurdeşti, primul gospodar care iese la arat este  întâmpinat cu mare fast şi dus la râu pentru a fi udat. Dacă scapă de băieţi până la râu, este bun de plată, dacă nu, atunci flăcăii satului sunt cei care îi omenesc pe toţi cei veniţi la acest eveniment.

Ajuns la cea de-a XX-a ediţie, Udătoriul a adunat şi în acest an sute de turişti veniţi din ţară, dar şi din străinătate să îl vadă pe cel mai harnic localnic din Şurdeşti. După spusele flăcăilor cel care a arat prima dată ogorul a fost Mihai Tămaş.

După slujba religioasă de la biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavril” alaiul a pornit spre casa sărbătoritului. Flăcăii au avut de căutat un bănuţ în semn că sunt destoinici iar cel care va plăti pentru bucatele alese şi băutura alaiului va fi Udătorul.

În câteva minute au şi găsit bănuţul ascuns în cioatele de lemn din bătătura gospodarului. Ajuns la ananghie, bărbatul a încercat să scape de plată şi a luat-o la fugă pentru a ajunge la apă. Dacă ar fi reuşit să se spele în apa râului, atunci ar fi scăpat de plată, însă, vigilenţi, flăcăii nu l-au lăsat să scape.

A mai încercat să scape, însă nicio şansă. I-a ţinut pe toţi cei prezenţi la eveniment cu sufletul la gură. Dar nu a reuşit să scape. Turiştii susţin că sunt încântaţi de acest obicei agrar care se păstrează cu sfinţenie încă dinainte de ’89.

Udătorul a recunoscut că nu poate scăpa atât de uşor, aşa că în cele din urmă s-a dat bătut. A fost dus la apă şi udat spre marea supărare a nevestei sale care spera că acesta să scape. Având în vedere că e găzdoi, Mihai Tămaş a promis că dă de băut şi de mâncat la tot alaiul, aşa cum e tradiţia.

Fetele au venit cu coşercile pline cu bucate alese, aşa că bărbaţii au încins o horă pe câmp. Toţi au fost omeniţi şi poftiţi la un pahar de pălincă şi vin. De acum, localnicii spun că, aşa cum e tradiţia,  pot sta liniştiţi pentru că Dumnezeu le va da un an cu o recolta bună şi îmbelşugată.