Târguri provizorii în Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei

Scris de Vasile Gherman, 16 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Veşti bune pentru crescătorii de animale, în special pentru cei de ovine. În preajma sărbătorilor de Paşte, vor avea posibilitatea să-şi valorifice miei în târgurile deschise temporar. Astfel, până în data de 20 aprilie sunt deschise târgurile din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.

Primul este amplasat la intersecţia străzilor Oborului cu Mihai Eminescu, iar cel de-al doilea în incinta „Staţiunii de cercetare” de pe strada Bogdan Vodă.

„Se vor putea comercializa miei în cele două târguri provizorii, deschise în Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Târgul din Baia Mare este cel cunoscut de ani de zile, unde lângă gardul pieţei este zona de vânzare/cumpărare de miei, iar în parcarea de peste drum, în oglindă, punctul de sacrificare. La Sighetu Marmaţiei, mieii se vor comercializa în incinta fostei staţiuni de cercetări. Ambele târguri funcţionează în perioadele 16 – 20 aprilie (pentru Paştele catolic) şi 22 – 27 aprilie (pentru Paştele ortodox), în intervalul orar 6 – 17. Reprezentanţii DSVSA se ocupă de expertiza cărnii, precum şi de documentele de sănătate şi mişcarea animalelor vii”, spune dr. Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureş .Cresterea si exploatarea ovinelor este o preocupare deosebită a maramureşenilor pentru păstrarea şi mărirea efectivelor de ovine, precum şi a creşterii spectaculoase a producţiilor acestora în mod deosebit. Apreciind avantajele economice ale creşterii ovinelor, se fac eforturi mari pentru stimularea crescătorilor de oi, subvenţionând această activitate şi înfiinţând instituţii sau asociaţii de profil. În acest context, în anul 2006, a fost înfiinţată Asociaţia Judeteană pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor „Maramureşul”, pornind cu un număr de 40 membri fondatori, ajungând, în prezent la 650 membri, cu un efectiv de 140.000  de capete. Potrivit estimărilor preşedintelui Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare, la nivel de judeţ sunt aproximativ 130.000 de miei.

Vasile Gherman