Subvenţiile pentru fermierii nostri sunt la „coada” Europei

Scris de Vasile Gherman, 12 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Anii trec, iar fermierii români sunt printre agricultorii din Uniunea Europeană care încasează una dintre cele mai mici subvenţii pe hectar.

Diferenţa este uriaşă dacă vom compara fermierii români cu ceilalţi din Europa. În timp ce agricultorii noştri încasează o subvenţie pe suprafaţă sub 200 de euro/ha, alţii beneficiază, în acest moment, de o subvenţie de 400- 700 de euro/ha. Europarlamentarul Daniel Buda susţine că s-a reuşit acum o creştere a cuantumului subvenţiei pe hectar şi pentru fermierii români. Membru în Comisia de agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European, europarlamentarul român a spus că diferenţa dintre valoarea pe hectar a subvenţiei încasată de fermierii români şi cea a subvenţiei de care beneficiază fermierii din vestul Europei a pornit de la negocierile făcute pentru acordarea acestui ajutor european. Concret, România a negociat o sumă pe hectar care ar fi corespuns realităţilor din acel moment, mai târziu, lucrurile s-au schimbat şi agricultorii din România au rămas printre cei cu subvenţii mici.

Se doreşte echilibru între agricultorii europeni

„Dacă ne uităm acum la nivelul subvenţiilor primite de fermierii din România, comparativ cu cei din vestul Europei, o să vedem că este o diferenţă destul de mare între aceste subvenţii. Din păcate, noi am intrat pe o negociere cu Uniunea Europeană, plecând de la nişte realităţi din acel moment şi suntem în această situaţie astăzi. Am încercat sau am reuşit în bună parte să punem pe masa Comisiei Europene care sunt nevoile şi realităţile din România, astfel încât avem de a face cu o creştere uşoară a acestei subvenţii pe hectar, suntem undeva la 210-220 de euro pe hectar, media Uniunii Europene fiind 240 euro/ha, dar, desigur că sunt şi alte state, alte ţări care primesc subvenţia pe hectar undeva în jur de 400 de euro/ha, 500 euro/ha, Grecia, de exemplu, 700 de euro/ha, în condiţii de climă mai dificile pentru a face agricultură. Mereu am spus în Comisia pentru agricultură că este normal ca fermierii din Uniunea Europeană, câtă vreme activează pe aceeaşi piaţă unică, să aibă parte de aceleaşi subvenţii, să aibă parte de acelaşi start. Am reuşit, totuşi, să diminuăm aceste diferenţe, pe de o parte, pe de altă parte, am reuşit să atragem bani pentru agricultura din România pe alte componente, fie că discutăm despre ceea ce înseamnă dezvoltarea rurală, fie că discutăm de banii pentru Pilonul 1, adică pentru plata subvenţiilor”, spune europarlamentarul Buda.

Dezvoltare în sectorul agricol

Este important pentru fermieri, pentru că era o mare preocupare, ce se va întâmpla în 2021. Fermierii trebuie să ştie că mai departe vor avea subvenţii agricole, vor avea bani la dispoziţie şi vor putea să-şi desfăşoare activitatea. „Acum, să ştiţi, că nu este un lucru lipsit de relevanţă, eficienţa utilizării acestor fonduri în agricultură. Este o problemă la nivel de stat în momentul de faţă pentru că noi trebuie să ne dezvoltăm foarte mult această componentă de procesare a agriculturii. Mi se pare inadmisibil, de exemplu, ca România să importe făină de mămăligă din Ungaria, ca noi să importăm, de exemplu, tăieţei din făină de porumb din Polonia sau alte state, noi să importăm carne de vită din Portugalia sau din Polonia, în condiţiile în care noi ar trebui să ne dezvoltăm aceste capacităţi de producţie în interiorul României. Pentru mine, ca europarlamentar, în următorii 5 ani de zile, acesta este principalul meu obiectiv de a dezvolta componenta de procesare a sectorului agricol în România pentru a nu mai exporta materie brută şi să importăm produse finite. Trebuie să inversăm această chestiune, noi să putem exporta produse finite în exterior”, a mai spus Daniel Buda.

V. Gherman