Subvenţie nouă pentru fermieri

Scris de Vasile Gherman, 20 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a prezidat Consiliul Agricultură şi Pescuit, ţinut la Bruxelles. O noutate pentru agricultorii români este propunerea pentru o nouă subvenţie, o sumă unitară cu care să se intervină în sprijinul fermierilor. Este un altfel de ajutor decât subvenţia pe suprafaţă şi cea pe cap de animal.

Pachetul de reformă a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada post 2020

„Noul model de performanţă este elementul central al reformei PAC şi cea mai inovatoare caracteristică a acesteia. Aceste schimbări de paradigmă vor permite Statelor Membre să aibă un cuvânt mai greu de spus în elaborarea politicilor lor naţionale, dar vor avea şi o responsabilitate mai mare. Avansarea discuţiilor noastre cu privire la acest aspect ne va ajuta să definim poziţia Consiliului cu privire la întregul pachet de reformă”, a afirmat ministrul Petre Daea. Consiliul Agricultură şi Pescuit a avut un schimb de opinii în cadrul sesiunii publice privind noul model de performanţă a pachetului de reformă PAC post 2020, pe baza unui document al Preşedinţiei. Miniştrii şi-au concentrat intervenţiile asupra raportării reperelor şi a evaluării performanţei, precum şi asupra posibilităţii stabilirii unor sume unitare pentru intervenţii, altele decât pe suprafaţă şi pe cap de animal.

O planetă curată pentru toţi

„La Sibiu, liderii noştri au reafirmat importanţa abordării unitare a schimbărilor climatice. Deşi obiectivul principal al agriculturii este asigurarea securităţii alimentare pentru Europa, agricultura şi silvicultura pot contribui la îndeplinirea obiectivelor ambiţioase ale UE în ceea ce priveşte mediul. Am discutat despre modul în care putem să-i încurajăm  şi să-i pregătim pe fermierii noştri să facă faţă acestei provocări”, a declarat ministrul Petre Daea. Consiliul a fost informat şi a avut un schimb de opinii cu privire la aspectele agricole din comunicarea Comisiei „O planetă curată pentru toţi: o viziune strategică europeană pe termen lung pentru o economie prosperă, modernă, competitivă şi neutră din punct de vedere al climei”.

 

Miniştrii s-au concentrat în special asupra acţiunilor prioritare care ar trebui întreprinse la nivel european şi naţional în domeniul agriculturii şi silviculturii pentru a contribui la realizarea obiectivelor acordului de la Paris până în 2050. Comisia a informat Consiliul privind performanţa comerţului agricol din UE. Aceasta a raportat, în special, ultimele progrese ale iniţiativei sale diplomatice de promovare a produselor agricole europene în lume, precum şi negocierile comerciale care au fost încheiate sau sunt în curs de desfăşurare şi care au un impact asupra agriculturii europene. Acestea includ: Mercosur, Australia şi Noua Zeelandă. Miniştrii au avut ocazia să-şi expună punctul de vedere şi să reflecteze asupra aspectelor sensibile, precum şi asupra priorităţilor şi avantajelor pentru agricultura UE în contextul negocierilor comerciale libere aflate în curs de desfăşurare şi a celor viitoare, întreprinse de UE.

V. Gherman