Sprijin pentru crescătorii de albine

Scris de Vasile Gherman, 20 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ultimii ani, apicultorii au avut multe problem cauzate de vremea capricioasă, dar şi de valorificarea produsului (mierea ieftină contrafăcută de asiatici a dominat piaţa). Situaţia este cunoscută la nivel internaţional astfel, că europenii au găsit modalităţi pentru sprijinirea apicultorilor. Astfel, în perioada 2020-2022, crescătorii de albinei pot beneficia de ajutoare pentru combaterea agresorilor şi bolilor specifice stupilor, în special a varoozei. Comisia Europeană, a stabilit care sunt condiţiile de eligibilitate. În primul rând apicultorul trebuie să aibă pregătire în domeniul apiculturii. Medicamentele şi suplimentele nutritive achiziţionate trebuie să fie autorizate prin procedură naţională sau proceduri comunitare de către ICPBMV sau prin procedura centralizată de către Agenţia Europeană a Medicamentelor „EMA”. Medicamentele folosite în apicultura ecologică trebuie să respecte prevederile Regulamentului (CE) nr. 889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul. Medicamentele pentru tratarea varoozei se achiziţionează obligatoriu pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor. Prin Programul Apicol 2020-2022 se decontează maximum trei medicamente diferite pentru tratarea varoozei şi maximum trei medicamente diferite pentru tratarea nosemozei, în limita cantităţilor/dozelor menţionate în prospectul acestora pentru un stup cu familie de albine, până la unităţi întregi în funcţie de forma de prezentare.

Cheltuieli eligibile în cazul apiculturii convenţionale

Preţul fără TVA al medicamentelor şi suplimentelor nutritive achiziţionate până la data depunerii cererii de plată inclusiv, de la furnizori autorizaţi sanitar-veterinar de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pentru comercializare, conform legislaţiei în domeniu utilizate pentru tratarea varoozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, conform adeverinţei eliberate de Agebţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ) din care să reiasă numărul familiilor deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor. Preţul fără TVA al medicamentelor şi suplimentelor nutritive biostimulatorilor şi suplimentelor nutritive achiziţionate înainte până la depunerii cererii de plată de la furnizori autorizaţi sanitar – veterinar de către ANSVSA, pentru comercializare, conform legislaţiei în domeniu utilizate pentru tratarea nosemozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, conform adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor.

Cheltuieli eligibile în cazul apiculturii ecologice

Preţul fără TVA al medicamentelor şi suplimentelor nutritive achiziţionate până la data depunerii cererii de plată, inclusiv, de la furnizori autorizaţi sanitar-veterinar de către ANSVSA pentru comercializare, conform legislaţiei în domeniu utilizate pentru tratarea varoozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, conform adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor. Preţul fără TVA al medicamentelor şi suplimentelor nutritive achiziţionate până la data depunerii cererii de plată, inclusiv, de la furnizori autorizaţi sanitar – veterinar de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru comercializare, conform legislaţiei în domeniu utilizate pentru tratarea nosemozei, conform adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor.

Suma solicitată pentru anul 2020: 3.400.000 € (1.700.000 euro din fonduri UE şi 1.700.000 euro din bugetul de stat al României). Suma solicitată pentru anul 2021: 3.500.000 € (1.755.000 euro UE şi 1.750.000 euro din bugetul României). Suma solicitată pentru anul 2022: 3.550.000 € (1.775.000 euro UE şi 1.775.000 euro din bugetul României). Măsurile prevăzute în Programul naţional apicol  2020-2022 sunt monitorizate şi gestionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), iar controlul la faţa locului se realizează de către ANZ.

V. Rohianu