Şindreştenii produc caş şi urdă de oaie de foarte bună calitate

Scris de Vasile Gherman, 01 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cozmin Ovidiu Pop din satul Şindreşti este cunoscut de toată populaţia de pe fisculaş, şi nu numai. Produsele sale de carne şi lactate de oaie sunt apreciate foarte mult.

Dacă unii sunt doar comercianţi, iar alţii speculanţi, care amestecă laptele de vacă cu cel de oaie sau capră, şindreşteanul aduce marfă de calitate fiind foarte rapid vandabilă pe piaţă sau de acasă. Producţia o are de la cele 250 de oi, care în acest an au fătat 180 de miei. Majoritatea dintre ei i-au vândut la abator (100), 30 mieluşele frumoase le păstrează în turma de oi, iar restul îi valorfică de acasă. „În anul 1992 am început să ţin oi. Atunci aveam 20 de capete. Părinţii mei au avut câteva oi pentru necesarul gospodăriei, iar eu mergeam când eram mic la oi. Aveam pământ în zona Izvoare unde păşteam animalele, iar eu am prins mare drag de ele, an de an fiind acolo şi stăteam cel puţin o săptămână la stână. Acum mă ajută la muncă soţia Simona şi cei doi băieţi Bogdan şi Paul. Uneorimai apelez la anumiţi oameni care pasc şi mulg oile”. Toată afacerea o fac cu fondurile personale, iar din subvenţia primită de la stat, îmi achit jumătate din cheltuielile cu îngrijitul oilor pe vară. Produsele obţinute sunt ecologice şi foarte cautate” spune crescătorul Cozmin Ovidiu Pop.

Lâna şi pielea le duc la gunoi

Însă are şi nemuţumiri deoarece închiderea unităţilor de prelucrare a lânii i-a adus în impas pe toţi ciobanii din judet. În lipsa unor centre de colectare, aceştia sunt nevoiţi să arunce lâna la gunoi sau în cel mai fericit caz, să o vândă la intermediari, la un preţ de nimic (0,5 lei/kg). Costurile de tundere sunt cu mult mai mari decât preţul de valorificare a acesteia, iar crescătorii de ovine înregistrează pierderi. Pentru a tunde o oaie, ciobanii trebuie să scoată din buzunar circa 10 lei. „S- au făcut paşi în acest sens, dar tot degeaba. Ca să primim bani de la guvern (1leu/kg), trebuie să vindem lâna pe factură, dar nu avem la cine. Direcţia pentru Agricultură Maramureş preia facturile şi le decontează, însă noi ciobanii nu avem de unde duce că intermediarii nu eliberează factură. La cheltuiala cu tunsul oilor se adaugă şi cele cu mâncarea şi băutura pentru lucrători. Pieile se vindeau cândva cu 8 – 10 lei, iar acum nu-i trebuiesc nimănui. Le aruncăm la gunoi”, spune cu supărare Cozma Ovidiu Pop.

Creşterea ovinelor este o afacere de familie

Pentru mulţi creşterea oilor nu este rentabilă. Pentru Cozmin Ovidiu Pop crescutul oilor este pasiunea sa de suflet. ”Sunt gazdă de stână şi îmi place ceea ce fac cu toate că este foarte greu în ziua de azi oieritul. Mă bucur că pot păstra tradiţia şi în plus îi pot ajuta şi pe alţi crescători care au câteva oi doar ca să aibă puţină brânză şi să nu cumpere pentru familie. O altă operaţiune care trebuie realizată pentru distrugerea râiei, căpuşelor etc. este îmbăiatul oilor. Din păcate şi soluţia este foarte scumpă. Un litru costă 100 de lei. Însă, cheltuiala este mai suportabilă pentru că se împarte la fiecare crescător de animale. Cu rele cu bune, m-am obişnuit în fiecare an să practic această îndeletnicire. Dacă există seriozitate vine şi puţină satisfacţie financiară. Din nefericiere sunt tot mai puţini oameni serioşi care să iubească şi să îngrijească bine animal”, spune Cozmin Ovidiu Pop. Acum este cea mai aşteptată perioadă a oierilor. Valorifică mieii şi produsele lactate rezultate. Conturile li se umple, iar crescătorii de ovine sunt fericiţi. În completarea acestei îndeletniciri, familia Pop din Şindreşti mai creşte cinci vaci cu lapte, o viţea, cinci porci, un cal şi multe păspări. Lucrează 10 ha de teren (patru proprietatea familiei şi restul luat în arendă). „Eu nu cumpăr fân şi nici porumb. Le produc în gospodăria proprie. Am două tractoare şi utilajele necesare (plug, grapă, disc, greblă, cositoare, balotieră etc.). Mai pun legume şi zarzavaturi, cât este nevoie pentru consumul familiei. Vreau să spun că sunt singurul de pe piaţa din Baia Sprie care am produse curat de oie. Ceilalţi au amestec de lapte de vacă cu oaie”, spune  Cozma Ovidiu Pop.

Mai sunt câteva zile, până pe 4 mai, când familia Pop organizează măsurişul (însâmbritul oilor). Acţiunea o va face în zona Borcutului din Baia Sprie, unde îşi paşte oile de ani de zile. Cu această ocazie îşi invită prietenii să vină şi să i se alăture la această sărbătoare a măsuratului oilor.

Vasile Gherman