Propunerea de impozitare a terenurilor nelucrate, inca o palma data celor din mediul rural

Scris de Angela Sabau, 30 ianuarie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Efectul va fi scaderea pretului sub cel al pietei si o ocazie pentru oportunisti de a cumpara la pret de nimic suprafete mari

Posibilitatea ca proprietarii de terenuri sa fie obligati sa plateasca un impozit pentru terenurile nelucrate ingrijoreaza primariile din comunele judetului. Autoritatile locale considera ca efectul acestei legi va fi scaderea pretului sub cel al pietei si o ocazie pentru oportunisti de a cumpara la pret de nimic suprafete mari de teren agricol. Cei care vor pierde vor fi batranii care detin pamant si nu il pot lucra.

Propunerea legislativa care prevede plata unui impozit pentru terenurile nelucrate ar putea da peste cap piata in mediul rural. Asta pentru ca, spun autoritatile, terenurile nelucrate sunt, in general, in posesia persoanelor varstnice, iar cumparatorii vor profita de imposibilitatea acestora de a lucra ori arenda terenurile.

La Farcasa, 300 hectare de teren nelucrat

In comuna Farcasa, spre exemplu, exista aproximativ 300 hectare de teren nelucrat. Aceasta suprafata reprezinta circa jumatate din zona colinara a localitatii, in timp ce zona de lunca este cultivata aproape in totalitate. Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, posesorii vor avea doua posibilitati pentru a evita plata acestor sume< fie le vor arenda, fie le vor vinde. ~nsa, niciuna din aceste posibilitati nu este de natura sa-i avantajeze pe prorietari. „Cei care nu isi lucreaza pamantul sunt majoritatea batrani. Daca nu au tineri care sa vina acasa sa se ocupe de aceste terenuri, batranii vor fi obligati sa le vanda, ori sa le arendeze. Numai ca, un cumparator sau un arendas se gaseste foarte greu, iar ei vor lasa din pret sub limita, numai sa le poata vinde”, preconizeaza viceprimarul comunei Farcasa, Florica Muresan.

Agricultura trebuie reorganizata

:i fiindca a venit vorba de agricultura, fostul inginer in horticultura si-a exprimat parerea fata de eventualele posibilitati de redresare a acestui sector. Ea crede ca producatorii autohtoni sunt defavorizati, iar veniturile lor nu acopera munca depusa. „~n agricultura este nevoie de o reorganziare. Nu este firesc sa avem laptele la producator cu mai putin de un leu, iar la supermarket cu 5 lei, cand diferenta de calitate este neta la producator”, spune ea. Mai mult, aceasta crede ca din cauza costurilor mari de productie, importurile ne defavorizeaza. „Cunosc producatori care au preferat sa aduca lapte din Ungaria, unde pretul este mai mic decat la noi. Explicatia a fost ca la unguri, subventia la lapte a fost de 1,5 lei, iar la noi de 0,3 lei. In aceste conditii, ei si-au permis sa il dea la un pret mult mai mic decat la noi, pentru ca isi acopera cheltuielile cu subventiile primite”, mai explica Florica Muresan. Ea mai considera ca piata de desfacere este „veriga slaba” in agricultura.

 1. Ce se întâmplă cu pământurile nelucrate? Picătura care umple paharul dezastrului PDL. | Nelucraciun's Blog a spus: 30 ianuarie 2011, ora 18:24

  […] pe pămantul nelucrat, un bir cu iz de expropriere, în Graiul Sălajului Sabau, Angela – Propunerea de impozitare a terenurilor nelucrate, inca o palma data celor din mediul rural, în Informaţia zilei, Maramureş This entry was posted in Economie, Istorie, Social and tagged […]

 2. Victor a spus: 21 martie 2011, ora 15:43

  Ce-ati facut 20 de ani in comuna de nu ati reusit sa va adunati oamenii pe langa voi si sa le explicati sa-i convingeti cum sa procedeze pentru a face rentabila agricultura? 20 de ani salariati la stat, v-ati lucrat terenul cu tiganii din Tamaia care se simteau datori doar erau trecuti la ajutoare de tot felul, v-ati ocupat de horincia personala prin care ati deschis usi si v-ati facut facutele in timp ce statul va platea sa faceti ceva pentru agricultura comunei. Paraziti ati fost pe vremea lui Ceausescu, paraziti sunteti si azi, cand s-au facut reducerile Muri a primit post de inspector fara sa dea concurs, fara examen, in loc sa ocupe postul un inginer tanar ce se pricepe si e cinstit i l-au pastrat lui Muri care nici permis de conducere nu si-a putut lua de destept ce-i. Parazitilor, puteti avea pile si relatii oriunde, nu numai in camera deputatilor, ca la Dumnezeu nu aveti trecere cu astfele de comportamente!

 3. Victor a spus: 21 martie 2011, ora 15:49

  Ai auzint de integrarea productiei, de industrializare de mecanizare, aceste principii sunt secretul succesului, vezi cum procedeaza Maties, si se mai poate si prin asociere dar oamenii nu au incredere in voi, va cunosc de pe vremea CAP-ului, stii bine cum ai ajuns viceprimar sau ai uitat?

 4. Eugenia Giurgea a spus: 24 iunie 2011, ora 20:04

  Posed Titlu de Proprietate pe ntru o suprafata de teren de aproximativ 5hectare situate pe raza localitatii Scheia comAlexandru Ioan Cuza judetul Iasi pe numele tatalui meu Stoica Anton pentru care am Certificat de mostenitor impreuna cu sora mea Lisacoschi Margareta Am luat legatura cu domnul primar Baciu care de ani de zile a luat in folosinta o suprafata de 3 ha pentru care a promis ca va reglementa situatia dintre noi cit de repede , numai ca domnul primar nu mai raspunde la nici un fel de telefon sau corespondenta pe care am incercat-o cu dumnealui .Eu doresc sa arendez aceale suprafete ,sa intru intr-o asociatie agricolo din zona sau in cel mai rau caz sa gasesc un cumparator In ultima instanta va rog ajutati-ma daca puteti cu adresa de e-mail a primariei Alx. Ioan Cuza judetul Iasi sau a oricarui alt mijloc prin care sa pot intra in legatura cu domnul primar Baciu Vasile [sper sa nu gresesc prenumele] ca sa lamurim situatia .Va rog sa ma scuzati daca am trimis unde nu trebuie acest mesaj a unui om disperat .Va multumesc !