Proiectul „Castane 2019” a fost respins de consilierii băimăreni

Scris de Vasile Gherman, 13 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ca de fiecare dată Sărbătoarea Castanelor stârneşte multe contraverse în fiecare an. Un astfel de eveniment major este firesc să fie analizat şi promovat intens.Se pare că Baia Mare stă prost la capitolul bani, iar consilierii sunt rezervaţi a aloca fonduri mari pentru distracţie. Cele 3 milioane de lei solicitate de către executivul Primăriei Baia Mare în vederea organizării evenimentului a foat aprig disputant de consilierii băimăreni în plen.

Anul trecut consilierii locali au aprobat suma de 2.900.000 de lei pentru „Castane 2018”, sărbătoare care s-a desfăşurat pe parcursul a trei săptămâni, 17 septembrie – 7 octombrie, Anul acesta evenimentul se derulează doar pe o perioadă de trei zile, respectiv 27-29 septembrie 2019, cu 3.000.000 de lei.

În acest context, consilierii PNL şi PER au considerat că suma solicitată pentru acest an este mult prea mare comparativ cu ceea ce s-a aprobat anul trecut. Astfel, Cristian Niculescu Ţîgîrlaş, consilier local PNL a propus un amendament la acest proiect de hotărâre în care solicita diminuarea sumei de la 3.000.000 de lei la 500.000 de lei. Amendamentul a fost susţinut şi de consilierii locali PER.

„În opinia mea suma este foarte mare pentru bugetul Municipiului Baia Mare. Grupul liberal va vota împotriva acestui proiect. Formulez un amendament prin care solicit diminuarea sumei la 500.000 de lei pentru organizarea acestui eveniment. Considerăm că la ora actuală Municipiul Baia Mare are de făcut investiţii importante pe alte paliere şi care, din punctul nostru de vedere, sunt prioritare, iar aceşti bani pot fi alocaţi pentru respectivele investiţii”. spune  consilierul Cristian Niculescu Ţîgîrlaş.

Având în vedere că în sală au fost prezenţi doar 15 consilieri din cei 23, iar de la cele două formaţiuni politice numărul aleşilor a fost de patru, amendamentul a fost respins cu 4 voturi favorabile, 3 abţineri şi opt voturi împotrivă. Chiar şi aşa, perioadele de desfăşurare comparate, trei săptămâni (2018) şi trei zile (2019), cu aproximativ aceleaşi sume, 2.900.000 de lei respectiv 3.000.000 de lei, i-au determinat pe cei patru aleşi locali să aibă anumite îndoieli. „Baia Mare este un oraş de tranzit către Maramureşul istoric. Am putea să investim aceşti bani pe dezvoltarea infrastructurii, pe turismul din jurul oraşului nostru, respectiv pentru promovarea zonelor pe care noi le avem cum ar fi Lacul Bodi-Ferneziu ori Barajul Firiza sau îi putem aloca şi pentru celebrele piste de biciclişti pe care băimărenii şi le doresc. Acestea sunt investiţii care ar putea aduce un plus pentru Baia Mare şi nu cred că alocarea acestei sume de 3.000.000 de lei pentru trei zile de distracţie vor reprezenta un punct forte pentru Baia Mare”, a mai spus consilierul liberal.

Daniela Băzarea, consilier local PER: „Partidul Ecologist susţine opinia grupului liberal. Şi noi considerăm că suma de 3.000.000 de lei pentru finanţarea acestui eveniment care se va desfăşura pe o perioadă de trei zile este foarte mare. Nu este o prioritate ca să cheltuim aceşti bani pentru această sărbătoare. Trebuie să avem în vedere că vor veni şi sărbătorile de iarnă când vor fi din nou evenimente pentru băimăreni şi atunci ar trebui să ne rezumăm la o sumă mai mică. Avem multe proiecte aprobate de Consiliul Local care se fac cu sume foarte mari şi ar fi bine să avem bani la buget în momentul în care proiectele respective ajung la partea de finanţare ”.

Proiectul de hotărâre a fost supus la vot şi a fost respins.

V. Rohianu