Matura de-a curmezisul, cel mai eficient sistem de inchidere a usilor

Scris de Angela Sabau, 30 mai 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un obicei ancestral, cu rolul de a pazi casa, se mai pastreaza si astazi in unele localitati din Maramures. Este vorba de un mod aparte de a inchide usa si de a semnala ca proprietarul nu este acasa, asezand matura de-a curmezisul in fata usii. In epoca sistemelor de alarma si a incuietorilor sofisticate, banala matura tine loc de alarma pentru varstnici.

Batranii nu tin minte sa fi existat un alt mod de a „incuia” usa atunci cand plecau de acasa. Matura asezata in usa era un semn suficient pentru orice vizitator. „Noi dintotdeauna am pus matura in usa, dar n-am patit niciodata sa fi intrat cineva in casa sau sa ne fi furat ceva. Acuma mai vin tigani si, cand plec pentru mai mult timp, mai incuiem usa. Dar, altfel, punem matura si atat”, spune Silvia Tarata, o batrana de 70 de ani din Cetatele. Femeia nici nu stie sa se fi furat vreodata ceva nici de prin vecini. „Mai demult mai disparea cate o gaina, sau daca veneau tigani la furat ei le luau pe toate dintr-o gospodarie. Dar in case nu stiu sa fi intrat”, mai spune ea.

„Cand vezi matura, stii ca nu-i acasa omul”

In satul cu doar cateva zeci de case toata lumea cunoaste pe toata lumea.

Leontina Rogojan, o alta batrana din localitate, spune, de asemenea, ca daca mai pleaca de acasa „in sat”, pune doar matura in usa. „Acuma is batrana si slaba si nu ma mai prea duc de acasa. Da’ daca ma duc, pui numa’ matura in usa, ca atunci nu mai intra nimeni”, spune ea. Apoi continua cu explicatiile< „Cand vezi matura, stii ca nu-i acasa omul. Cum o zis cela< hai la noi cand a fi matura-n usa”, se amuza batrana.

Furturile din locuinta nu sunt un pericol

Modernismul a atins si unele familii de la sate. La Danesti, Ana Berindan, o femeie de 54 de ani, spune ca e nevoita sa-si incuie usa dintr-un motiv intemeiat. „Noi ne-am luat aspirator, avem doar un maturoi pentru curte”, spune ea razand. Femeia insa nu a uitat de vechiul obicei de a „incuia usa cu matura”.

Coincidenta sau nu, in sat nu sunt inregistrate cazuri de furt din locuinte. Politistul din localitate nu are idee de astfel de cazuri. „Nu tin minte sa fi fost asa ceva, cel putin nu recent. In schimb, s-au furat obiecte metalice pentru a fi duse la fier vechi. Sunt preferate casele nelocuite sau parasite”, a explicat el.