Lobby pentru egalizarea subvenţiilor între fermierii europeni

Scris de Vasile Gherman, 11 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fermierii români ar putea avea aceleaşi subvenţii ca şi cei europeni. Comisarul desemnat pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, audiat în Parlamentul European a spus:

„Voi contribui la accelerarea procesului de egalizare a subvenţiilor. Orice inegalitate a subvenţiilor dintre fermierii din estul şi vestul Europei reprezintă o problemă. În cadrul reuniunii comune a Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentului European, are loc pentru a doua oară audierea comisarului polonez desemnat pentru agricultură.

În cadrul prezentării iniţiale comisarul polonez a spus: „Vreau să explic mai în detaliu care este viziunea mea în ceea ce priveşte transformarea agirculturii europene astfel încât să devină mai inovatoare. Agricultura europeană trebuie să fie competitivă. Agricultorii sunt întreprinzători şi au nevoie de susţinere pentru a rămâne competitivi şi a asigura siguranţa alimentară. PAC trebuie simplificată şi armonizată. Voi promova standardele europene în ce priveşte protecţia mediului şi a bunăstării animalelor. Mă voi asigura că standardele acestea vor fi respectate şi pentru importurile de alimente astfel încât standardele să fie aceleaşi şi pentru producătorii interni şi pentru ţările terţe. Ne confruntăm cu provocări ambiţioase în ce priveşte clima şi protecţia mediului. Agricultorii trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor de mediu, cum ar fi poluarea de tip zero”.

Plan de dezvoltare pentru agricultura ecologică

Agricultorii vor lua măsurile necesare pentru a se adapta. De multe ori, ei sunt primele victime ale schimbărilor de climă. „Îi voi susţine pe agricultori, mă voi asigura că nu apar interdicţii, ci stimulente care să susţină participarea lor în noul acord ecologic european. Participarea voluntară la programele ecologice este cel mai important instrument. Voi face un plan de dezvoltare a agriculturii ecologice în UE. Agricultura în statele membre este diversificată. Se folosesc foarte multe instrumente în PAC. Acesta trebuie să fie o politică comună şi subscriu la anumite voci care se arată îngrijorate. Avem nevoie de o PAC cu intervenţii comune şi indicatori comuni. Trebuie să existe şi un spaţiu de echilibru. Justeţea PAC se referă şi la convergenţa internă şi externă. Am făcut paşi mari în sensul alinierii plăţilor între statele membre. Voi accelera procesul de egalizare a subvenţiilor. Orice inegalitate a subvenţiilor dintre fermierii din estul şi vestul Europei reprezintă o problemă. Ne confruntăm cu problema acapărării terenurilor în anumite ţări. Se pune problema proprietăţii care este de competenţa statelor membre. Totuşi, trebuie să îi protejăm pe agricultori de acest fenomen”, spune eurodeputatul Daniel Buda.

Polonezul Janusz Wojciechowski, desemnat pentru funcţia de comisar pentru Agricultură, a mai fost audiat în Parlamentul European pe data de 1 octombrie 2019. Pentru că europarlamentarii au fost nemulţumiţi de răspunsurile date de candidatul polonez a fost programată reaudierea.

V. Rohianu