Kilogramul de miel în viu costă 9-10 lei

Scris de Vasile Gherman, 25 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Forfotă mare în aceste zile pentru pregătirea Paştelui. Unii se îngrijesc de suflet şi merg la biserici, dar cei mai mulţi au grijă de trup şi umblă de la un magazin la altul, de la o piaţă la alta sau de la un loc de jupuirea mieilor la altele. Cu toate că Maramureşul a dat liber temporar la două târguri în judeţ, cei mai mulţi oameni tot la carmangerii sau hipermarketuri se duc. Indiferent la care zonă a judeţului ne referim, mieii se vând cu 9-10 lei kg în viu. În magazine, kilogramul de carne de miel se cumpără cu 25 – 26 de lei. În târguri sunt mai mulţi vânzători şi mai puţini cumpărători. Cu toate că preţul mieilor este la fel ca anii trecuţi, crescătorii de miei nu prea au cu ce se lăuda când vine vorba despre clienţi. Speră la vânzări mai mari azi sau mâine. Mieii au 10 kg şi ajung până pe la 20 sau mai multe kg. Crescătorii de ovine se plâng că preţul actual este destul de mic (acelaşi de ani de zile) în comparaţie cu câtă muncă depun ca mieii să ajungă la piaţă. De patru ani preţul e tot la fel, dar toate s-au scumpit de câteva ori de atunci. Ca munca lor să fie rentabilă, preţul ar trebui să fie de cel puţin 15 lei kg în viu. Cu toate acestea crescătorii continua această îndeletnicire fiindcă pentru mulţi este o tradiţie de familie, iar pentru unii o pasiune, Indiferent cum e, dacă munceşti poţi ieşi în câştig, dacă altă oportunitate nu ai. Oamenii merg însă mai departe, că le sunt dragi animalele. Dacă nu le-ar îndrăgi, mulţi nu le-ar ţine. Pentru ei, în jurul oilor este un mod de a trăi. Dacă s-ar lăsa de oi, s-ar îmbolnăvi sau ar merge la crâşmă unde şi-ar îneca amarul în băutură. Nici una, nici alta nu e bine. Aşa că preferă să continue cu munca grea şi dragostea faţă de animale pe care le au din copilărie.

Tradiţia se pierde o data cu trecerea anilor

Oamenii s-au emancipat şi preferă să ia practicile europenilor. Ale noastre multe învechite, tind să ia drumul celor modernizate. Dar totuşi ar fi bine ca tradiţiile să le păstrăm pentru că acestea ne definesc ca neam.Vasile Pop, dir. executiv adjunct DSVSA Maramureş, a spus că sunt amenajate două puncte de sacrificare temporară a mieilor, unul la Sighetu Marmaţiei, iar cel de-al doilea în Baia Mare. „Primăriile celor două municipii ne-au solicitat acest lucru. Asociaţiile de crescători de ovine şi caprine doresc în fiecare an să-şi expună mieii şi iezii, pentru ca populaţia să-i cumpere pentru sărbătorile pascale. De asemenea, animalele trebuie să se poată sacrifica în aceeaşi zonă, aşa că punctele de sacrificare sunt amplasate imediat lângă locurile de comercializare. Surpriza noastră a fost când am văzut că la Sighetu Marmaţiei, dar şi la Baia Mare sunt la vânzare puţini miei. Se pare că încet comerţul se schimbă, fără să vrem, şi se duce în zona organizată a lucrurilor, ceea ce este foarte bine. Însă noi nu putem să nu dăm curs solicitărilor care ţin de tradiţia maramureşenilor. În această săptămână, atât în Baia Mare, cât şi la Sighetu Marmaţiei, noi avem detaşat personal specializat, în cele două târguri de vânzare-cumpărare miei, care asigură expertiza. Asta înseamnă că fiecare carcasă ce rezultă în urma sacrificării este verificată de către un medic veterinar, care observă leziuni, eventuale parazitoze. La final, se aplică o ştampilă pe acea carcasă, iar cumpărătorul pleacă acasă convins că acea carne, din punct de vedere organoleptic, este în regulă. Trist este faptul că pentru jupuitul mieilor măcelarii cer cel puţin 20 lei, iar pielea nu o cumpără nimeni. Cu lâna şi piele se înregistrează o pierdere totală”. Părerile oamenilor, cu privire la locul de unde cumpără miei, sunt împărţite: „Am cumpărat miel de la supermarket. E mai uşor decât să-l cumperi viu, apoi să mergi cu el la sacrificat şi abia apoi poţi pleca acasă. La magazin iei carnea direct porţionată şi pleci acasă”, a spus băimăreanca Eugenia V. „Prefer să cumpăr miel direct de la cioban. În acest fel, am cât de cât habar de ce mănânc. Carnea din magazin cine ştie cu ce este injectată, tratată, deci nu prea am încredere”, a explicat şi Lorena P. din Baia Mare.

Pentru masa Pascală oferta este variată, dar foarte scumpă. La piaţa de alimente produsele au următoarele preţuri: ouă de casă – un leu bucata; hrean – 25 lei borcanul mare; ceapă, ridichi, usturoi verde la 2 lei legătura; vin de casă – 5 lei litrul; roşii – de la 7 lei kg; ardei gras – 8 lei kg; varză – 5 lei kg; ceapă uscată 4-5 lei kg, morcovi 4-5 lei kg; urda şi caşul de la 18 lei kg: măcriş 20 lei kg.

Vasile Gherman