Imobilizat de 30 de ani la pat, Gheorghe Petreus a scris o carte lovind tastatura cu o sarma sub forma de carlig

Scris de Vasile Dale, 07 august 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dand astfel o lectie de viata, lansarea cartii a adunat o multime de lume

Gheorghe Petreus, barbatul din Botiza imobilizat la pat de 30 de ani, si-a vazut visul implinit. Joi, 6 august, la Caminul Cultural din localitatea natala a avut loc lansarea cartii „Sublimul suferintei”, carte care a vazut lumina tiparului de apropiatii barbatului, care au avut astfel grija sa ii pregateasca un eveniment asa cum merita. La o varsta la care jocurile copilariei si bucuria de a trai ar fi trebuit sa il preocupe, Gheorghe Petreus a simtit cu totul se schimba in rau. La 12 ani, acesta s-a imbolnavit de poliartrita reumatoida, iar de atunci, nimic nu a mai fost la fel. „Eu, copilul zburdalnic si plin de viata, copilul care iubea atat de mult libertatea cu toate bucuriile ei, copilul care isi dorea atat de multe de la viata si visa asa de frumos… Da, eu.. copilul de doar 12 ani si cateva luni, am ajuns prizonierul acestei cumplite boli, toate pentru mine, stingandu-se… Nici lacrimile, nici strigatele mele disperate nu ma mai puteau ajuta. Eram ca o epava gata sa se scufunde”, scrie in cartea sa, Gheorghe Petreus. Numai ca, spre deosebire de altii, maramureseanul nu a renuntat la lupta cu boala. Dupa 30 de ani de stat in pat, in care doar degetele si mintea l-au ajutat sa simta lumea, Gheorghe Petreus a reusit sa scrie o carte despre viata lui. „Am doua mesaje< Celor bolnavi le spun sa nu se lase descurajati de greutati. Celor sanatosi< sa stie ca sunt sanatosi, dar ca, de fapt, sufletele lor sunt de multe ori pustii si goale. Niciodata nu stii ce ajungi maine sau poimaine. Dragostea si credinta pot sa invinga suferinta”, a spus Gheorghe Petreus, la lansarea cartii sale.

I-au trebuit patru luni sa scrie cartea

Gheorghe Petreus a scris carte timp de patru luni. In tot acest timp a scris la un laptop, cu ajutorul unei sarme sub forma de carlig. „~mi pun laptopul pe pat. Am un carligut din sarma indoita si cu el bat pe taste. In februarie m-am apucat de scris, iar in mai am finalizat-o. Am scris pana m-a durut mana, dar Dumnezeu mi-a dat putere”, povesteste Petreus. „Noi ne plangem imediat ce dam de greu, dar Ghita nu s-a plans nimanui ca sta de 30 ani neintors in pat. V-as propune fiecaruia ca, dupa o masa copioasa seara, sa ne culcam si sa dormim o noapte intreaga doar pe spate, sa nu ne intoarcem deloc, nici pe dreapta, nici pe stanga, sa stam nemiscati, asa cum sta Ghita. Doar Dumnezeu l-a ajutat sa mearga mai departe”, a spus preotul Isidor Berbecaru. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene Petre Dulfu, merge mai departe si spune ca scrierea botizanului ar putea fi pusa alaturi de „Jurnalul fericirii” al monahului Nicolae Steinhardt. „Sunt carti care nu meritau sa fie publicate. Aceasta lucrare e o carte adevarata. Aici e altceva, aici e intai trairea si apoi marturisirea. E o carte-confesiune, o carte-marturisire. Eu as propune ca aceasta carte sa fie tradusa si in engleza, sa le fie de folos si americanilor si altora”, a spus Ardelean. Sa mai spunem doar ca lansarea cartii s-a bucurat si de prezenta presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a scriitorului Marian Ilea, dar si a consilierei primului ministru, Ioana Lese.

 1. TALAŞMAN MIHAI a spus: 04 iulie 2010, ora 10:40

  Am aflat de acest LUPTĂTOR,de acest ÎNVINGĂTOR,de acest MESAGER AL LUI DUMNEZEU astăzi 5.07.2010 de la Universul credinţei. Îmi doresc să am, să citesc şi să împărtăşesc şi altora cartea. Nu ştiu deocamdată cum să fac rost de această mărturisire.

 2. TALAŞMAN MIHAI a spus: 04 iulie 2010, ora 10:57

  Am greşit data. Aş îndrăzni să adaug ceva ce numesc poezie.
  Fără Tine, Doamne,
  Fără Tine, Doamne sunt / ca o casă părăsită/ cu ferestrele smulse./Din dosul orbitelor negre/nimeni nu mai soarbe/lumina venită din afară/şi nimeni nu mai pătrunde/drama celor de sub acoperişul ciuruit/prin care plouă cu deznădejdi./Doar vîntul mai bate/prin cămările sufletului meu pustiit.
  Cred, sunt convins că acest OM are sufletul bogat,plin. Dumnezeu să-l ocrotească!

 3. Costea Monica a spus: 14 iulie 2010, ora 11:56

  Am aflat de acest LUPTĂTOR,de acest ÎNVINGĂTOR,de acest MESAGER AL LUI DUMNEZEU astăzi 15.07.2010 de la nişte prieteni care tocmai au primit cartea. Eu şi soţul meu suntem absolvenţi de Teologie ortodoxă. Soţul este în prag de transplant renal şi deocamdata am avut tot felul de piedici. Îmi doresc să am, să citesc şi să împărtăşesc şi altora cartea. Nu ştiu deocamdată cum să fac rost de această mărturisire.

 4. Gheorghe Petreus a spus: 16 iulie 2010, ora 13:51

  Doamne ajuta,in primul rand multumesc tuturor celor care ati lasat comentari,cei care doresc cartea”SUBLIMUL SUFERINTEI de Gheorghe Petreus sunati cu incredere la urmatoru nr tel:0727761599,fix 0262334267,iar cartea va fii trimisa prin posta,sanatate si numai bine

 5. cicean florin a spus: 17 iulie 2010, ora 11:49

  eu il cumosc pe ghita de mult este o persona deosebita ne da niste sfaturi utile la noi cei tineri si ne ajuta cand avem probleme este o persoana deosebita ne da speranta tine-o tot asa.

 6. mariana a spus: 17 iulie 2010, ora 23:25

  Este de admirat acest debutant scriitor…
  uimitor e faptul ca el a reusit sa scrie o carte in 4 luni dar eu ma gandesc de 4 luni sa incep sa scriu…
  emotionante sunt de altfel comentariile domnului M.Talasman si poezia sa dulce-amaruie care poveste ceva despre sine…
  In aceasta viata suntem trecatori dar important e ceea ce lasam in urma noastra…ca macar unii sau altii sa isi aminteasc de noi cu drag…