Gem de roşii, roşii la borcan şi multe alte delicatese la Festivalul porodicilor de la Mocira

Scris de Lia Bradeanu, 28 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Roşiile au fost puse la loc de cinste în localitatea Mocira (comuna Recea), unde s-a organizat prima ediţie a Festivalului porodicilor. Cultivatorii şi-au etalat marfa în timp ce gospodinele s-au întrecut din preparate care mai de care mai gustoase pe baza de bulion.

Ardei umpluţi fierţi în bulion, roşii umplute cu brânză, vinete, icre, chiar şi gem de roşii sau roşii puse pe iarnă, prăjitură cu bulion. Cu toate aceste preparate au fost aşteptaţi cei care au fost prezenţi la prima ediţie a Festivalului porodicilor desfăşurat în localitatea Mocira.


Mocirenii sunt cunoscuţi drept oameni harnici. Din timpuri vechi se ocupă de cultivarea roşiilor. Nu există casă în localitate unde să nu fie puse în pământ măcar câteva fire de roşii. Producătorii fac schimb de soiuri şi încearcă, în ciuda faptului că pe piaţă apar tot mai multe feluri de tomate, să le păstreze pe cele tradiţionale, aşa cum erau pe vremea bunicilor şi străbunicilor din localitate. Şi reuşesc cu brio acest lucru.

Având în vedere că mocirenii sunt principalii furnizori de roşii pentru băimăreni nici, primarul localităţii nu se lasă mai prejos. Pavel Octavian, primarul comunei Recea, pe lângă rezolvarea problemelor din administraţia publică locală reuşeşte să se ocupe împreună cu soţia şi de roşii.

 

Feciorii au avut parte de o surpriză inedită. Un concurs de doborât PET-uri. Şi nu oricum, ci cu… roşii. Au aruncat cu porodici în flacoane pentru a reuşi să îşi demonstreze îndemânarea. Pe de altă parte ansamblurile folclorice locale, dar şi din alte localităţi au susţinut un spectacol de muzică populară. Asta în timp ce toţi cei prezenţi au fost invitaţi să guste din bucatele alese, dar şi din roşiile expuse la acest eveniment.

  1. Delicatese din roşii la Festivalul Porodicilor de la Mocira, gem de roşii, roşii la borcan - Repere Online a spus: 29 august 2017, ora 09:12

    […] Sursa text si foto: Informaţia Zilei de Maramureş […]