Fermierii vor avea conturile pline

Scris de Vasile Gherman, 30 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Veşti bune pentru fermieri. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) dă startul plăţii ajutorului de stat acordat crescătorilor de animale pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile depuse în luna aprilie 2019.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 31 mai, Centrele Judeţene APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale. Banii sunt pentru cererile depuse în luna aprilie, aferent serviciilor prestate în luna martie şi trimestrul I al anului 2019. Suma totală autorizată la plată este de 11.348.403 lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 80 solicitanţi care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Bani pentru înscrierea animalelor în registrele genealogice

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei. Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este: de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice; de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului şi a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui. Ajutorul de stat acordat pentru registre genealogice şi controlul oficial al performanţelor, COP, este încasat de la APIA de asociaţiile crescătorilor de animale, acreditate pentru deţinerea registrelor genealogice ale raselor, pe baza unui tabel cu fermierii, membri în asociaţie, care beneficiază de aceste servicii şi cărora le este destinat acest ajutor pentru acoperirea costurilor cu testele şi înscrierea animalelor în registrele genealogice.

V. Gherman