Dupa 37 de ani de munca, veterinarul Onisim Ciocotisan nu renunta la meserie chiar daca s-a pensionat

Scris de Lia Bradeanu, 17 noiembrie 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Alaturi de fiul cel mic, are grija de sanatatea animalelor din Dumbravita, Unguras, Sindresti, Rus si Carbunari

A absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca in 1972, dupa care a fost repartizat in localitatea Ivesti, judetul Galati, pentru a-si face stagiatura. In ciuda faptului ca avea un salariu foarte bun, ajungand la 3.030 de lei, la insistentele mamei a revenit in localitatea Rus, comuna Dumbravita. Este vorba de medicul veterinar Onisim Ciocotisan. Care si in prezent, desi este pensionar raspunde la solicitarile crescatorilor de animale din localitatile Dumbravita, Unguras, Sindresti, Rus si Carbunari.

– De ce ati revenit in localitatea Rus avand in vedere salariul pe care l-ati avut?

– Pe vremea cand eram in facultate a decedat tatal meu, iar mama era casnica. La insistentele ei am cerut sa fiu transferat pentru a fi alaturi de familie. Asa se face ca, pe la inceputul anului 1975, am venit ca sef de ferma in Rus. Deoarece am venit prin transfer am avut avantajul sa am acelasi salariu. Acest lucru nu m-a ferit de invidiile colegilor. Eram tanar, novice in aceasta meserie, si in scurt timp am ajuns la un salariu foarte mare.

– De ce ati optat pentru medicina veterinara?

– Intotdeauna mi-a placut sa am grija de animale si de gospodarie. Asa ca la recensamantul din 1984 am avut 2.400 de bovine, la care se adaugau efectivele de la patru CAP-uri. Nu a fost usor, dar daca iti place ceea ce faci totul este mai simplu. Nici in prezent efectivele nu au scazut. Se ruleaza aproximativ 3.000 de bovine. Oamenii cresc animale si le sacrifica. La 1 mai 2009, dupa 37 de ani de activitate m-am pensionat. Dar sunt medic concesionar.

– Va mosteneste cineva?

– Cu toate ca mi-am dorit foarte mult ca fiul cel mare, Onisor, sa imi calce pe urme, nu a fost asa. A absolvit Facultatea de Drept si este angajat la Penitenciarul Baia Mare. Totusi, fiul cel mic, Toma Ciocotisan, este cel care va duce mai departe aceasta meserie. A absolvit Liceul Teoretic „Emil Racovita” din Baia Mare. Initial a vrut sa meaga la Sibiu, dar in cele din urma a optat pentru Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj, unde a intrat cu 9,11. Este harnic si acest lucru conteaza.

– Crescatorii de animale pot acum sa va contacteze mai usor.

– Inainte mergeam foarte mult pe jos pentru a ajunge la fiecare solicitare. Acum speram sa reusim sa dotam dispensarul cu o ambulanta. Acest lucru ne-ar ajuta mult la interventii, mai ales ca trebuie sa ne deplasam la  gospodariile oamenilor. Se fac campanii de vaccinare si, la fel ca si la oameni, este mai usor sa previ decat sa tratezi anumite boli.

– Ati reusit sa cumparati dispensarul din localitate?

– Nu. Din nefericire, sunt multe persoane care au interese. Asa ca nu reusesc sa cumpar cele aproximativ 30 de ari. Am intretinut de ani de zile casa medicului veterinar, grajdul, am reusit sa fac aductiune de apa si de gaz. Am fost in audienta si la :tefan Gonczi, fostul subprefect, dar tot nu am reusit sa cumpar terenul respectiv, cu toate ca legea imi da acest drept. Cei de la primarie mi-au cerut intre 10.000 si 15.000 de euro/ar, in urma cu doi ani, ceea ce mi se pare foarte mult, pentru ca pe valoarea terenului as putea sa construiesc o gospodarie foarte frumoasa.

– Care sunt cele mai mari satisfactii pe linie profesionala?

– Cele mai mari bucurii in aceasta meserie ti le dau momentele in care reusesti sa rezolvi fatarile laborioase. Sa scoti vitelul care nu are o pozitie normala in momentul fatarii. Am raspuns la toate solicitarile, indiferent de ora. Niciodata nu am fost comod cand a venit vorba de lucru. Acasa am trei vaci cu lapte, un vitel, 14 oi, doi porci si 25 de pasari. Sunt ajutat de nevasta mea, Rodica, impreuna cu care dam mancare la animale in fiecare dimineata la 5, pentru ca trebuie sa fim exemplu pentru tineri.

  1. diaconu badiu lucia a spus: 28 mai 2011, ora 10:18

    draga doctore din intimplare ti-am vazut si poza inca arati bine nu stiu cum arat eu dupa atitia ani tot in 75 am plecat si eu din ivesti s-au scurs ceva ani multi din cei dragi de acalo au plecat in ceruri mai nou si eu am lichidat cu locuintele nu mai este nimeni a ramas doar casa lui petrica bararu cu care ai lucrat la ferma si asta e goala copii i lui sunt in roma te lauzi cu copiii parca ai fi moldovean am glumit sa-ti traiasca si sa te bucuri de ei si eu am doua fete destepte si f.frmoase astept si eu barza dar e cam chioara la unele numere fixe ti-am lasat nr de telefon 0723177390 si adresele de skype si mesenger sunt identice badiu.lucia daca ai placere contacteaza-ma la revedere lucia badiu