Două milliarde de euro pentru fermieri

Scris de Vasile Gherman, 06 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, face un apel la statele membre în Uniunea Europeană să acceseze programul de credite avantajoase pentru tinerii fermieri. Un miliard de euro este alocat pentru acest program, iar suma poate fi dublată.

La final de mandat, Hogan a transmis un mesaj puternic statelor membre UE, inclusiv României, să acceseze miliardul de euro pus la dispoziţia tinerilor fermieri, inclusiv a tinerilor fermieri din România, printr-un program de credite avantajoase pe termen lung şi cu dobândă mică. Prima ţară care a pus în practică programul este Franţa. Deja au fost acordate tinerilor fermieri francezi împrumuturi în valoare de 275 de milioane de euro, a spus comisarul european. România poate accesa programul şi să aducă bani în ţară pentru fermieri, cu prioritate tineri fermieri. Am fost încântat că luna trecută, după mai multe luni şi chiar ani de negocieri şi persuasiune, Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii au anunţat un nou program de împrumuturi iniţiale, care oferă tinerilor agricultori noi posibilităţi de finanţare. În mod concret, această iniţiativă reprezintă un program de un miliard euro pentru tinerii agricultori şi pentru bioeconomie, finanţat integral de BEI. Aceasta este o dezvoltare fără precedent şi una care trebuie salutată cu căldură.

Tinerii au prioritate

Acest lucru reflectă înţelegerea crescândă în rândul factorilor de decizie politică că, dacă dorim o nouă generaţie de tineri agricultori dinamici, capabili să menţină securitatea alimentară europeană, în acelaşi timp făcând mai mult pentru climă şi mediu, aveţi nevoie de mai mult sprijin. Agricultorii sunt oameni de afaceri şi nevoile lor trebuie evaluate din perspectivă de afaceri. Trebuie să abordăm volatilitatea preţurilor şi nevoia de sprijin pe termen scurt pentru capitalul de lucru pentru a ajuta la menţinerea unor întreprinderi agricole viabile, în special în perioadele de dificultăţi temporare de lichiditate. Astfel, această nouă facilitate este binevenită. În plus, se aşteaptă ca împrumutul BEI să mobilizeze încă un miliard de euro din partea băncilor private participante din statele membre ale UE, ceea ce ar însemna un total de două miliarde euro care urmează să fie investiţi în sectorul nostru agricol, în special pentru a sprijini tinerii agricultori. Aceasta este una dintre cele mai mari operaţiuni de finanţare vreodată pentru agricultura UE de către Banca Europeană de Investiţii. În termeni reali, aceasta va însemna: o facilitate de împrumut care acordă prioritate fermierilor tineri; împrumuturile acordate tinerilor agricultori vor avea o durată mai mare, de până la 15 ani (comparativ cu o medie de 5-7 ani oferită de bănci); rata dobânzii va fi cu mult sub ratele de piaţă. Banii au fost puşi la dispoziţie; este acum o problemă a statelor membre de a-i atrage.

V. Gherman