Certificatele de origine animală nu mai pot fi falsificate

Scris de Vasile Gherman, 15 martie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Asociaţia Crescătorilor de Bovine de Carne din România este prima organizaţie a fermierilor români care anunţă ce element de securizare va folosi pentru certificatele de origine emise pentru bovinele de rasă astfel încât aceste acte să nu mai poată fi falsificate.

Asociaţia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România va utiliza pentru Certificatele Zootehnice, holograme de securizare, o noutate în acest domeniu în România, cu scopul de a reduce sau chiar elimina riscul falsificării. De mai mult timp, există suspiciunea că unele dintre certificatele de origine care circulă între crescătorii de ovine sau crescătorii de bovine, emise pentru animalele de rasă, ar fi falsificate. Scopul falsificării este obţinerea celei mai mari subvenţii din zootehnie, sprijinul cuplat, dar şi creşterea spectaculoasă a preţului animalului care are un astfel de certificat. De exemplu, un berbec cu certificat de origine costă 3.000 de lei – 3.500 de lei în timp ce unul fără certificat abia ajunge la 1.000 – 1.500 de lei. Mulţi dintre oierii români au cumpărat berbeci doar pentru certificatul de origine pentru că animalele nu păreau tocmai de rasă şi nici nu se încadrau la greutate, aspect, etc. Se pare că mulţi dintre băieţii deştepţi din zootehnie ar fi creat o afacere profitabilă din vânzarea berbecilor de rasă, dar şi din vânzarea bovinelor de rasă.

Acte vulnerabile pentru ovine

Securizarea certificatelor zootehnice pentru toate rasele, ovine, caprine, bovine, a fost discutată cu conducerea Agenţiei Naţionale de Zootehnie de reprezentanţii asociaţiilor fermierilor care deţin registrele genealogice ale raselor de animale. Cu privire la securizare, sunt discuţii, unii vor să folosească un timbru special, unii vor să folosească acea presă cum este pe actele notariale. Lucrurile astea s-au luat în discuţie, fiecare a avut câte o idee, şi trebuia să se aleagă soluţia cea mai bună încât să fie o garanţie că lucrurile sunt corecte. Toate asociaţiile care deţin registrele genealogice vor folosi acelaşi element de securizare pentru certificate. Asociaţia Crescătorilor de Bovine de Carne s-a decis pentru o hologramă. Elementul care securizează actul ar trebui să facă mult ai dificilă falsificarea lui. Agenţia Naţională de Zootehnie aşteaptă anunţul asociaţiilor crescătorilor de ovine despre elementul de securizare pe care-l vor folosi pentru împiedicarea falsificării certificatelor. Se ştie că la ovine s-ar fabrica pe bandă rulantă astfel de acte de origine. Asociaţia Crescătorilor de Bovine de Carne s-a decis pentru o hologramă. Elementul care securizează actul ar trebui să facă mult ai dificilă falsificarea lui.

V. Gherman