Cercetări arheologice în zona Lăpuş

Scris de Lia Bradeanu, 10 septembrie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu a avut azi o discuţie cu o echipă de specialişti cuprinşi într-un proiect internaţional de cooperare între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen şi Universitatea Cardinal Ştefan Wyszynski din Varşovia. Echipa, din care fac parte prof. dr. Carola Metzner-Nebelsick, (Munchen) prof. dr. Luis D. Nebelsick (Varşovia) şi dr. Carol Kacso, Bogdan Bobână şi Viorel Rusu – din partea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie.

Proiectul se derulează de şapte ani consecutiv şi constă în cercetări arheologice în zona Lăpuş. Scopul săpăturilor, la care anual participă arheologi şi studenţi din mai multe ţări, este de a pune în lumină construcţiile descoperite în necropola tumulară din zonă.

Prof. dr. Carola Metzner-Nebelsick i-a prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, stadiul în care se află proiectul, dar şi intenţiile de viitor. „Dorim pregătirea unui nou proiect pentru prelucrarea materialului descoperit.”a precizat prof. dr. Carola Metzner-Nebelsick. „Diseminarea informaţiilor este foarte bună de când avem parteneri germani.”a apreciat dr. Carol Kacso.

Una din ideile care s-a desprins din discuţie a fost necesitatea promovării unor proiecte pe segmentul de turism cultural în aceea zonă. „Tocmai mi-aţi dat o idee foarte bună. Este o zonă care merită cunoscută şi pusă în valoare şi care poate atrage un număr important de turişti. Noi suntem deschişi la orice fel de proiecte de acest tip şi la parteneriate care să fie benefice pentru judeţ.”a adăugat Zamfir Ciceu.