Canalizarea dă multe bătăi de cap

Scris de Vasile Gherman, 06 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ultima perioadă Societatea VITAL se confruntă cu probleme din cauza canalizărilor care sunt tot mai des înfundate. La această situaţie contribuie din ce în ce mai mult cetăţenii astfel că se face apel la bunăvoinţa lor.

Reguli de folosire a canalizării: „Putem proteja reţeaua de canalizare şi mediul înconjurător prin gesturi simple, dar responsabile!”

A beneficia de canalizare este un lucru normal, dar şi VITAL. De aceea, utilizarea incorectă a acesteia, atrage după sine grave probleme pentr societate: înfundarea sistemului cu deşeuri care nu au cum să fie transportate de sistem către staţia de epurare a oraşului, duce la disconfortul utilizatorilor şi al operatorului de apă şi canal S.C.VITAL S.A.

Folosim zilnic apa potabilă: o bem, gătim cu ea, ne spălăm, spălăm rufe şi vase. Odată apa utilizată ea devine apă uzată. Canalizarea preia această apă uzată prin sistemul de canalizare şi o transportă către Staţia de epurare, care, după multe procedee de curăţarea, o redă naturii, descărcând-o în râul Săsar. În pofida numeroaselor campanii de conştientizare desfăşurate de către societatea noastră, mare parte dintre utilizatori continuă să folosească canalizarea pe post de coş de gunoi. Utilizarea greşită a canalizării de către cetăţeni, a atras în ultimele două luni ale anului 2019 peste 350 de intervenţii numai în municipiul Baia Mare. Acestea au constat în desfundări ale sistemului atât la cel stradal, cât şi la cel din interiorul locuinţelor.

Sănătatea noastră şi a copiilor noştri poate fi pusă în pericol prin aceste obturari ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecţii. Mai mult, în condiţii de ploaie aceste depuneri îngreunează preluarea şi transportul apelor pluviale care duce la inundarea carosabilului. În cazul instalaţiei interioare de canalizare, în primul rând să aveţi în vedere că vasul de WC nu este coş de gunoi!

Niciodată să nu aruncaţi în el resturi alimentare sau orice fel de deşeuri solide;

Atenţie sporită trebuie să aibă părinţii şi la obiectele pe care copii le scapă accidental în vasele de toaletă (jucării, periuţe de dinţi, pieptene, etc). Acestea trebuie imediat recuperate şi aruncate la coşul de gunoi şi nu lăsate pentru a ajunge în canalizare; Mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în cursul lucrărilor de construcţii sau de renovare a locuinţei nu are ce căuta în vasul de WC! Aşteptaţi până se solidifică şi aruncaţi-l la gunoi;

Cel mai mare duşman al conductelor interioare de canalizare menajeră sunt cârpele, vata medicinală şi produsele de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând depunerile;

Acordaţi o atenţie deosebită uleiului alimentar uzat, care odată ajuns în sistemul de canalizare şi/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile.

Sistemul de canalizare al municipiului Baia Mare este de tip unitar aproximativ 80% (apa menajeră uzată şi apa pluvială sunt colectate şi transportate spre Staţia de epurare prin aceeaşi reţea) şi 20% în sistem divizor (apa menajeră uzată şi apa pluvială sunt colectate şi transportate prin reţele diferite).

Fără ajutorul dumneavoastră în acest sens, este foarte dificil să vă oferim un serviciu de canalizare aşa cum ni-l dorim cu toţii! Pe această cale facem un apel la toţi băimărenii să semnaleze orice problemă apărută în legătură cu sistemul de canalizare, sunând la Dispeceratul S.C.VITAL S.A. 0262/215150, 1, 2 şi 0362/401052, 3, 0372752661, serviciu disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.

Indiferent de condiţiile meteo, angajaţi S.C. VITAL S.A. vor răspunde sesizărilor dumneavoastră şi vor intervenii cu promptiudine acolo unde este nevoie. În speranţa că veţi înţelege corect solicitarea noastră, vă mulţumim anticipat!

V. R.